Forró nyomon

Kontárok, fiktív adósságok, kutyabajok

rtl.hurtl.hu

2013. szeptember 27. 10:47

Egy felújítás előtt álló, bekamerázott üres lakásba szakembereket hívtunk, hogy mondják meg, mennyiért vállalnák a renoválást. Az árajánlatok között több millió forintos különbségek voltak. De akkor kinek higgyünk, kiben bízzunk? Aztán: A Forró nyomon riportere telefonos behajtónak jelentkezett, hogy megtudja, hogyan működik ez a biznisz, és utánajártunk, miért virágozhat az illegális kutyakereskedelem.

Kontárok!

Szétrombolt, félbehagyott lakások, kilógó vezetékek, kontármunka, fenyegetőző szakik, felvett előlegek, és a megbeszélt időponthoz képest laza fél-másfél órákat késő mesteremberek. Aki épít, vagy lakást újít fel, annak bizonyára nem ismeretlen helyzetek ezek. Egy felújítás előtt álló, bekamerázott üres lakásba szakembereket hívtunk, hogy mondják meg, mennyiért vállalnák a renoválást. Az árajánlatok között több millió forintos különbségek voltak. De akkor kinek higgyünk, kiben bízzunk? Egy építész segítségével próbálunk eligazodni a röpködő százezrek és milliók tengerében, hogy megállapíthassuk az ár-érték arányokat. És megmutatjuk azokat is, akik csúnyán pórul jártak. Van olyan társasház, ahol a lakók egy sikertelen gázvezeték felújítás miatt hónapok óta melegvíz nélkül élnek, és a télnek is egy használhatatlan, életveszélyes fűtési rendszerrel mennek neki. Mindezért lakásonként 100-150 ezer forintot fizettek. Mások pedig, bár kifizették az előleget, a szép, nagyon modern és természetesen drága ablakaikra várnak. Immár két éve.

Futnak a pénzük után

Ha végre sikerült időben felépíteni a házat, vagy felújítani, berendezni a lakást, akkor már csak egy igazán fontos feladatuk van a társasházi lakóknak. Megbízható közös képviselőt találni. De sokaknak ez sem jön össze. Sikkasztások, hűtlen kezelések, fizetésképtelenné vált, eladósodott lakóközösségek, ezekről hallani mostanában egyre többet. Mert a lakók nem ellenőrizték kellőképpen a közös képviselőt, aki pedig visszaélt ezzel. Egy kaposvári panelház lakói szerint például az ő közös képviselőjük 11 millió forintjukat tüntette el. Évekig fizették a közös költséget, a társasházi hitelt is, de nem tudták, hogy nem törlesztenek. Most ülnek a pácban és mindenért a közös képviselőt okolják.

Adós fizess!


Nem várt hívások, ajánlatok, reklámok. Ezeket jól ismerjük. Már megszoktuk, hogy ha ismeretlen telefonszámról érkezik hívás, akkor egy határozott hang, rendkívül kedvezményes üdülési jogot, vagy ingyenes egészségügyi vizsgálatot kínál. De mi van akkor, ha azt halljuk a telefonban: Ön tartozik, fizessen! Léteznek ugyanis olyan cégek, amelyek arra szakosodtak, hogy soha meg nem kötött szerződések alapján fiktív adóságokat követelnek. Ezt állítják azok az emberek, akik kiugrottak, mert nem volt gyomruk csinálni ezt a munkát. Azt mondják, egy call centerben ülve hívogatták a kisvállalkozókat és rábeszélték őket, hogy több tízezer forintot fizessenek. Sokan fizetnek is. Hogy miért? Pontosan maguk sem tudják. Arról van szó, hogy több internetes cégnyilvántartó is csak úgy, kéretlenül felteszi az oldalára a vállalkozásokat, de erről maguk a vállalkozók mit sem tudnak. Aztán egyszer csak felhívják őket, és közlik velük, már legalább egy éve reklámozzák a céget, most kérik a pénzt. A Forró nyomon riportere telefonos behajtónak jelentkezett, hogy megtudja, hogyan működik ez a biznisz.

Kutyabajok


Virágzik az illegális kutyakereskedelem! Miért éppen az ne virágozna? A kutyások nincsenek kevesebben, ráadásul a képzett, fajtiszta, netán díjazott szülőktől való kiskutyák nagyon drágák, több százezer forintot is érnek. Ennek a – nevezzük iparágnak - két forrása van. Az egyik, hogy ellopnak minden oltással, papírral, engedéllyel ellátott kölyköt, a másik, hogy nem oltják be, nem szereznek papírt, csak úgy csinálnak, mintha lenne a kölyköknek pedigréje, ahogy Ócsán is, ahol egy asszony akár 9 milliós bírságra is számíthat, mert enyhén szólva nem szabályosan tartotta a foxi kölyköket, amiket feltehetőleg az illegális piacra szánt. Vagy nézzük a másik módszert. Karancslapujtőn15 leendő rendőrkutyát loptak el. Még szinte kölykök voltak, a kiképzésüket nem fejezték be, de már így is sokat érnek, egyenként körülbelül 300 ezer forintot. Aki elvitte őket, tudta ezt, hogy honnan, rejtély. Mindenesetre nagy szakértelemmel zajlott a lopás. Azt nem tudni, tudja–e a németjuhászok új gazdája, hogy a szinte teljesen kiképzett keresőkutyákon van tetovált szám, amivel azonosíthatóak. A kutyarablók a telepre nem szép szóval jutottak be, az őröket megkötözték, az ebeket pedig feltehetőleg egyenként fogdosták össze és vezették ki.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk