Forró nyomon

Életveszélyes rutinműtét, nyugdíjas őrző-védők, cigicsempészek

rtl.hurtl.hu

2013. szeptember 13. 14:04

Rutinműtétnek indult, majdnem belehalt az asszony. Beáta kálváriája két éve, tart, de kérdéseire azóta sem kapott választ. Aztán bemutatjuk a legidősebb polgárőröket, és megmutatjuk azt is, hogy zajlik egy átlagos éjjel a magyar-ukrán határ cigcsempészei között.

Életveszélyes rutinműtét

Bizonyíthatóan senki sem hibázott. Egy asszony mégis egy nőgyógyászati rutinműtét után majdnem meghalt. Azt mondja lehet, hogy kétéves kálváriája után gyereke sem lehet. Varga Beátának úgynevezett endometriozisa és petefészek cisztája volt. Az első beavatkozás után nagyon súlyos mérgezést kapott, mert a széklete a hasüregébe szivárgott. Ő azt mondja azért, mert a beavatkozást végző orvos megsértette a bélfalát. Ezek után egyik életmentő műtét követte a másikat, és Beáta szétszabdalt hassal, pokoli fájdalmak, görcsök után még mindig nem tudja, nem érti, mi miért történt vele. A klinika és az illetékes orvos ebben az ügyben sem nyilatkozik. Nincsenek arcok és a sajtó számára is nyilvános válaszok. Beáta viszont megszállottan keresi az igazát, ezért bejelentkezett az orvos magánrendelésére, mi pedig elkísértük őt.


Nyugdíjas őrző-védők

Tercsi néniben, Károly bácsiban, és Fóti Mariban az a közös, hogy mindhárman túl vannak a hetvenen, és nem bírnak a fenekükön ülni. Éjszakánként, sárga mellényükben, kezükben zseblámpával, az utcákat róják, és éberen figyelnek. Ránk, és az értékeinkre vigyáznak. Ők hárman az ország legidősebb polgárőrei, akik ugyan nem tudnak olyan gyorsan futni, mint a fiatal kollégák,de a hangjuk és a lelkesedésük pótolja hiányosságaikat. Különleges jogaik nincsenek. A polgárőr ugyanis csak azt teheti meg, amit bármelyik állampolgár. Nem igazoltathatnak, nem alkalmazhatnak kényszert, udvariasan kell viselkedniük mindenkivel szemben, és büntetlen előéletűnek kell lenniük. Ha baj van, riasztják a rendőrséget. Az Erdőkürtön tevékenykedő Tercsi néni és Károly bácsi eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a faluban gyakorlatilag megszűntek a lopások és az erőszakos bűncselekmények.


Nem nyugodhat


Seres Ferenc megbecsült polgára volt Fülöpszállásnak. Mindenki ismerte és szerette. Mégsem nyugodhat a falu egyetlen temetőjében. Ferenc ugyanis úgy végrendelkezett, hogy mivel soha nem volt vallásos, polgári szertartást szeretne. De a falu egyetlen temetője a Református Egyház kezelésében van, és aki nem járt templomba és nem fizetett egyházi adót, azt csak sokkal drágábban temetik el. A lelkész nélküli temetés 150 ezer forintba, az egyházi csak 70 ezerbe kerül. Mivel ezzel az elhunyt férfi lánya nem ért egyet, édesapjának temetését a családi ház kertjében tartották, és a hamvakat azóta is otthon őrzik.


Cigicsempészek


Az a közel 140 ezer doboz, 110 millió forint értékű csempészcigi, amit a héten lefoglaltak, igazi nagy fogás. De valószínűleg ez is csak töredéke annak a mennyiségnek, ami az elmúlt időszakban az országba került. A mostani áremelés után, akár már 1000 forint is lehet egy doboz márkásabb cigaretta ára. Nem csoda hát, hogy virágzik az illegális dohánykereskedelem. A kimondhatatlan nevű és eredetű ukrán cigik viszont még mostanság is "csak" néhány száz forintba kerülnek. Így hát szívják sokan, egyre többen, akik bírják és merik. Riporterünk az ukrán-magyar határ mentén éjszakai bevetésen üldözte a csempészeket. Éjjel is látó hőkamerák, Tiszán úsztatott csempészcsónakok, böhöm nagy autóval száguldva menekülő bűnözők. Megmutatjuk, hogy zajlik egy átlagos éjjel arrafelé. Aztán láthatják azt is, hogy egy fővárosi piacon, milyen gyorsan előkerül a szoknya alól a csempészáru, de a kilóra árusított vágott dohány illegális kereskedelme is felfutóban van.




Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk