Forró nyomon

Büntetések, várólisták, drága örök béke

rtl.hurtl.hu

2013. április 3. 10:42

A Forró nyomonban megmutatjuk, hogyan és hol dolgoznak azok a gyorshajtók, vagy tilosban parkolók, akik nem fizetnek, inkább a közmunkát választják. Kiderül az is, miért vannak a többhónapos várólisták. Aztán utánajárunk, miért kérnek még a harangozásért is pénzt egy temetőben.

1. Szabálysértésért börtön

Egyre többen vannak Magyarországon, akik a szabálysértésért nem tudják, vagy nem akarják kifizetni a büntetést. Ilyenkor vagy közmunkára fogják őket, mennek árkot takarítani, utcát söpörni, havat lapátolni, vagy börtönben leülik a büntetést. Egy nap ötezer forintot ér. Az ember maga dönthet, melyiket választja, akár többször is, merthogy a szabálysértési ügyekben is vannak visszaesők. Persze például gyorshajtással nem kunszt elérni, hogy az ember heteket börtönben töltsön, de gyakoriak az öt-tízezer forintos ügyek is, amikor nem szándék kérdése, hogy valaki börtönbe megy-e, ugyanis nem tud büntetést fizetni a hiányzó biciklicsengőjéért. A Forró nyomonban megmutatjuk, hogyan és hol dolgoznak azok a gyorshajtók, vagy tilosban parkolók, akik nem fizetnek. És láthatják azokat, akik az elzárást választották, de nagyon megbánták.

2. Dühítő várólisták

Talán nincs is olyan ember Magyarországon, aki nem töltött már hosszú-hosszú órákat különböző kórházak, vagy rendelőintézetek folyosóin, ahová jobb, ha félnapi hideg elemózsiával megy az ember. Előtte pedig hónapokig kell várni, hogy egyáltalán időpontot kapjon. Szóval, ha rászánjuk magunkat, és orvoshoz megyünk, a legtöbb esetben kivizsgálásra küld, és már benne is vagyunk a slamasztikában. Riportunkban láthatják, jobb esetben hónapokig, de gyakran fél évig is várni kell arra, hogy szakorvos elé kerüljön az ember. Aztán ha eljön a hónapokkal későbbi várva várt kivizsgálás, akkor újabb időpontért kell kuncsorogni, hogy megtudjuk az eredményt, a diagnózist. És kivételes szerencse, ha ezt csak egyszer kell végigcsinálni, mert már az elején jó helyre küldik az embert. Ha nem, akkor csak remélheti, hogy nem olyan nagy a baj. A Forró nyomon riportere időpontokért telefonált, várt , dokumentált, és megmutat több eset közül egyet, ahol egy apa majdnem meghalt, mire szakember színe elé került. Kiderül az is, miért vannak a többhónapos várólisták.

3. Örök béke


Amikor valaki meghal, természetes, hogy a rokonok mindent megtesznek, hogy szép temetése legyen. Jól jövedelmező iparág épül a végső tisztesség megadására is. De Dunaföldváron most mindenki bosszankodik, mert szerintük a vállalkozás, ami a helyi temetőt üzemelteti, mindenért pénzt kér. Még a harangozásért is. A vállalkozó viszont erre azt feleli, ők semmilyen törvénytelent nem tesznek, és az egész mögött a konkurencia áskálódása áll.

4. A lefoglalt autók rejtélye

Orgazdaságért, lopásért, rablásért 2011-ben letartóztatott a rendőrség kilenc embert. 300 bűncselekménnyel gyanúsították őket, melyek – így mondják – összértéke, több mint 300 millió forint. A 16 000 oldalas aktában az áll, hogy 5 férfi lopott, 15-en segítettek nekik. Elsősorban eladni a szerzeményeket. Az akták szerint az egyik vádlott felesége is a segítők közé tartozott, így aztán, amikor a rendőrök lefoglaltak 30 kocsit, vitték az asszony luxusautóit is. Hiába bizonyította, hogy azoknak nincs közük az ügyhöz, az egyiket 5, a másikat 15 hónap múlva kapta vissza. Az egyik autót eközben rejtélyes, de lefényképezték az M7-esen, mert matrica nélkül közlekedett, és mikor visszakapta, kevesebb kilométert mutatott a számlálója, mint amikor elvitték. A másikat pedig gyakorlatilag mindenhol szétrágták az egerek. De ha azt hiszik, hogy ez egy új büntetési forma, tévednek. Ez csak a ráadás.


Részletek a Forró nyomonban, szerdán 20:30-kor!


Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk