Fókusz

„Az óvszer nem tud elszakadni, hacsak nem egy lóval szexelt” – sok orvos nem hajlandó felírni az esemény utáni tablettát, helyette megalázzák és kioktatják a nőket

Kilyén TamásKilyén Tamás

2024. január 23. 19:06

Az Európai Unióban – Lengyelországon és Magyarországon kívül – mindenhol recept nélkül kapható az esemény utáni tabletta. Ráadásul sok nő szerint itthon nagyon nehezen lehet hozzájutni ezekhez a készítményekhez. A Patent Egyesület felhívására rengeteg nő osztotta meg a tapasztalatát. Sokan arról számoltak be, hogy a háziorvos nem írta fel nekik az esemény utáni tablettát, mi több, felelősségre vonták őket, hogy előbb kellett volna gondolkodniuk. Most petíciót indítottak, hogy a készítmény vénykötelessége nálunk is szűnjön meg.

„Az ügyeletes orvos azt mondta: nem támogatja az abortuszt, ezért nem írja fel az esemény utáni tablettát” – erről számolt be a Telexnek egy külföldi diáklány és egy Budapesten élő srác, miután egy kiszakadt óvszer miatt sürgősségi fogamzásgátló gyógyszert akartak kiváltani. Az Európai Uniói országaiban – Magyarország kivételével – szinte mindenhol vény nélkül, a patikában árulják ezt a készítményt. Nálunk most petíció indult ezért.

Mindenképpen jelentkezni kell vagy háziorvosi rendelőben vagy nőgyógyászati szakrendelésen, vagy magánorvosi ellátásban. Ez pár percet igénybe vesz, hogy tájékoztassuk a beteget, ez nem csak egy recept átadásából áll. 

„Ezenkívül vannak online felírási lehetőségek, vannak szolgáltatások, amelyek az online kérdőív kitöltését követően az orvosok átnézik ezeket, és felteszik a felhőbe az esemény utáni tablettát” – ismertette a folyamatot Csatlós Éva szülész-nőgyógyász.

18 év alatt szülői beleegyezés is szükséges a receptíráshoz.

Az ilyen készítmények alkalmazása a hatékonyság miatt 24 órán belül javasolt, de maximum 72 vagy 120 órát lehet várni vele. 

Az adminisztrációs költség, ha magánorvosi ügyelettől kérjük akár több tízezer forint is lehet. Sokan mégis erre kényszerülnek, mert az állami ellátásban falakba ütköznek. 

A Patent Egyesület felhívására több tucat nő osztotta meg tapasztalatát az esemény utáni tabletták kiváltásáról.

Nagyon sok nő arról számol be, hogy a háziorvos nem hajlandó neki felírni az esemény utáni tabletták, és akkor elindul egy versenyfutás az idővel, jön az orvosi ügyelet, esetleg onnan is elküldik, akkor nőgyógyászati ambulancia. Sokszor napokig küldözgetik ide-oda a nőket, mire aztán valaki hajlandó felírni. Ami teljesen elképesztő, főleg ezzel az időnyomással 

– magyarázta Mészáros Gréta, a Patent Egyesület munkatársa.

Gyakori indok az orvosok részéről, hogy nem támogatják a terhesség megszakítást, pedig

ezek a gyógyszerek nem abortusz tabletták, hanem megelőzik a megtermékenyítést.  

Hogy milyen megjegyzéseket kapnak a nők, ha megpróbálják felíratni a tablettát és mi volt a legmegalázóbb megjegyzés, ami a Patent Egyesülethez eljutott, kiderül a videóból.

#Fókusz#Videó#esemény utáni tabletta#terhesség#nem kívánt terhesség#nők#megalázó#rtl#egészség#ma

Címlapról ajánljuk