Fókusz

„Tisztában vagyok vele, hogy haldoklom, szerinted van tabutéma?” – a családnak és a barátoknak is meg kellett tanulni együtt élni Karsai Dániel betegségével

Barva ÁdámBarva ÁdámTárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. december 3. 7:08

Karsai Dániel az ALS nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved. A jogász két hónappal ezelőtt egy közösségi médiás poszttal számolt be a saját helyzetéről a nyilvánosságnak, előtte csak a családja és a szűk baráti köre tudta a diagnózist. Nekik is meg kellett tanulni együtt élni Karsai Dániel betegségével, erről hosszan beszéltek az RTL-nek.  

Karsai Dániel a gyógyíthatatlan ALS betegség első tünetét akkor érzékelte, amikor testvérével ebédelt, de az első komolyabb jel 2022 áprilisában jelentkezett, amikor egy norvégiai túrán nem tudta bekapcsolni a hátizsákja csattját. A túrát ezért megszakította. 

Néhány héttel később egy többnapos kivizsgálásra ment, testvére akkor is mellette állt, amikor megkapta a szörnyű diagnózist. Karsai Péter erről és testvérével való szoros kapcsolatáról beszélt az rtl.hu-nak adott interjújában:

 

Amerikától kezdve, Japánon át, mindent megpróbáltunk, hogy hol lehetne bármi fajta gyógymódot találni erre a betegségre. Az első hónapokban tudatosult mindenkiben ennek a betegségnek a mérhetetlen súlya

  – mondta Karsai Péter a Fókusz Plusznak.

Karsai Dániel saját bevallása szerint 44 évesen fizikailag és mentálisan is a csúcson volt, akkor éppen a barna övet szerezte meg jiu jitsuból. Két évvel később, és az ALS-diagnózis után pedig annak örül, ha három perc alatt sikerül lábra állnia. 

Kezdetben nem csak a testvérének és családjának, de a barátoknak is nehéz volt a betegséggel szembesülniük.

„Nálam az volt egy fordulópont, amikor egyszer a Daninál együtt ebédeltünk és motoszkált bennem egy kérdés. Meg is fogalmaztam, hogy még van bennem valami kérdés, de nem tudom, hogy ez most helyénvaló-e. És akkor Dani így rám nézett, káromkodott egy erőteljeset és azt mondta, hogy: most szúrtam fel két kézzel a villára azt a szelet húst, amit te vágtál fel” – mesélte László Róbert, aki hat éve lett Karsai Dániel barátja. 

Tisztában vagyok vele, hogy haldoklom, szerinted van tabutéma? És ez volt az a pillanat, hogy onnantól kezdve nem volt tabutéma”

– folytatta a történetet László Róbert. Hozzátette:

Azt mesélte, hogy mekkora sikerélmény volt, amikor össze tudta hajtogatni a saját zoknijait. Akkor majdnem elbőgtem magam. Én akkor fogtam fel, hogy mi történik itt egyáltalán.

– mondta László.

Karsai Dániel alkotmányjogászként az emberi jogokért való harcra tette fel az életét. Barátai szerint megalkuvást nem tűrően végzi hivatását; interjúiban, posztjaiban igyekszik érzelemmentesen, a tényekre alapozva érvelni.

Karsai Dániel most sem csak saját magáért küzd, hanem a hozzá hasonló helyzetben élőkért, akik jelenleg Magyarországon nem dönthetnek életük méltó befejezéséről.

Az életvégi döntésekről több kutatás is készült. A Medián szerint az elmúlt tíz évben 30-ról 47 százalékra nőtt az aktív eutanáziát támogatók száma. Az IDEA intézet viszont novemberben azt mérte, hogy a válaszadók hatvankét százaléka engedélyezné az aktív eutanáziát Magyarországon.

Hogy hol engedélyezett Európában az eutanázia, és mi a különbség az aktív, közvetlen és az aktív közvetett eutanázia között, illetve mit üzen Karsai Dániel mindazoknak, akik vallási vagy valamilyen etikai okból ítélik el őt, kiderül a fenti riportból.

Hozzászólna?

#Fókusz#Videó#karsai dániel#als#egészség#politika#strasbourg#életvégi döntés joga#eutanázia#Karsai Péter#ma

Címlapról ajánljuk