Fókusz

A Fókusz megtalálta az embert, aki levideózta a brutálisan alacsonyan landoló Wizz Air-gépet

Maár LauraMaár Laura

2022. augusztus 10. 19:37

A szóban forgó Wizz Air-gép kapitánya „elképesztően szabályosan, közvetlenül a vonal mögött landolt. Ha ez volt a terve, akkor nagyon sikeres volt!” – mondta az év landolásáról felvételt készítő Demetris, aki maga is másodpilóta.

A Fókusz megtalálta azt az embert, aki nemrég megdöbbentő felvételt készített egy brutálisan alacsonyan landoló Wizz Air-repülőgépről. Demetris már évek óta figyeli a repülőket a szigeten, ez a landolás azonban még őt is megdöbbentette.

Mint mondta, gyerekkora óta a repülők szerelmese, mostanra azonban nem csak nézheti, vezetheti is őket, hiszen másodpilótaként dolgozik. Szabadidejében azonban továbbra is repülőgépeket les, így talált rá az Égei-tengeren lévő Szkíathoszra is. A sziget nem mindennapi adottságai miatt a repülőnézők százait vonzza, nem véletlenül, hiszen Demetris szerint

a gépeknek ahhoz, hogy le tudjanak szállni, nagyon alacsonyan kell érkezniük, és a leszállás előtti pillanatban keresztezik a sziget szélén lévő utat is.

A múltkori megdöbbentő felvételről Demetris azt mondta: „Mivel nagyon rövid a kifutópálya, a kapitánynak az a célja, hogy a lehető leghamarabb földet érjen, így marad ugyanis a legnagyobb távolsága, hogy biztonságosan, hirtelen fékezés nélkül megálljon.” Így könnyen lehet szerinte, hogy a felvételen szereplő kapitány is azért szállt ilyen alacsonyan, hogy mihamarabb földet érjen. 

Kianalizáltam a videót, amin jól látszik, hogy a pálya legelején tette le a gépet. Van egy vonal, ami azt jelzi, hogy az előtt tilos lerakni a repülőt a kifutópályára, ez a kapitány pedig elképesztően szabályosan, közvetlenül a vonal mögött landolt. Ha ez volt a terve, akkor nagyon sikeres volt! 

Mégsem ez az a repülőtér, amit szerinte Európában a legtöbb tapasztalatot igényli leszállásnál. Tíz évvel ezelőtt gyerekként járt ki gépeket nézni a korfui reptérre, most már a levegőből is láthatja a tájat, a repülőt azonban csak akkor vezetheti, ha egy bizonyos irányból szállnak le.

Az egyik oldalon a másodpilóták is landolhatnak a géppel, a másik oldalon viszont csak a pilóták, mert hegyek vannak közvetlen mellette. Ezért nem repülhetsz oda egyenesen, hanem egy különleges ívelő manővert kell végrehajtani.

Bár a repülőgéplesés rendkívül izgalmas, a bátor turistáknak számolniuk kell azzal, hogy ez cseppet sem veszélytelen. Annak, aki kíváncsi a látványra, azt ajánlják, inkább csak a tisztes távolból figyelje a le- vagy éppen felszálló gépeket.

 

#Fókusz#Külföld#repülő#repülőtér#repülőgép#landolás#Videó#másodpilóta

Címlapról ajánljuk