EUEurópa

Orbán Viktort emlegették az uniós csúcsjelölti vitán

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 18:13

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltek vitáján elhangzott, hogy nem szabad az Orbán Viktorhoz hasonlóknak vétójogot adni.  

Csütörtök délután rendezték az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltek vitáját, néhány héttel a június Európai Parlamenti (EP) választások előtt. A csúcsjelöltek rendszerét a 2014-es EP-választáson alkalmazták először. Ennek lényege, hogy minden EP-frakció jelöl valakit, akit szívesen látna az unió fő végrehajtó testületének élén, és ha az ő pártcsaládja szerzi a legtöbb mandátumot, akkor elnyeri a parlament támogatását.

A rendszer eddig csak egyszer vált be, mégpedig 2014-ben Jean-Claude Juncker megválasztásánál. 2019-ben azonban hiába javasolta Manfred Webert az Európai Néppárt, végül Ursula von der Leyen lett a befutó, miután őt választották a tagállami miniszterelnökök. 

A csütörtöki, kétórás vitát az Európai Parlament plenáris üléstermében tartották, ahol a következő csúcsjelöltek jelentek meg:

  • Walter Baier (Európai Baloldal)
  • Sandro Gozi (Renew Europe Now)
  • Ursula von der Leyen (Európai Néppárt, EPP)
  • Terry Reintke (Európai Zöldek)
  • Nicolas Schmit (Európai Szocialisták Pártja, PES)

Az Euronews tudósítása szerint az Európai Néppárt a jelenlegi elnököt tartaná meg ebben a pozícióban, az Európai Konzervatívok és Reformerek pedig nem indítottak senkit ebben a mezőnyben. Az európai szélsőjobb másik frakciója, az Identitás és Demokrácia csúcsjelöltje, Anders Vistisen nem vett részt a vitán. A csúcsjelöltek hat kulcstémát vitattak meg: gazdaság és munkahelyek, védelem és biztonság, klíma és környezet, demokrácia és vezetés, migráció és határok, innováció és technológia.

Von der Leyen szerint fel kell pörgetnünk a védelmi ipart, és garantálni kell, hogy megszűnjön az EU-ban tapasztalható széttagoltság. „Közös európai projektjekre van szükség, például egy légvédelmi pajzs létrehozására” – fogalmazott a Bizottság elnöke. Megjegyezte, ehhez vagy a tagállamok hozzájárulása, vagy új uniós források bevonása kell. Von der Leyen az elért eredményeit sorolta, és arról is beszélt, hogy ki kell állni Ukrajna mellett. „Ukrajna háborúját a szabadságért vívja az elnyomás ellen, a demokráciáért küzd egy tekintélyelvű rendszerrel szemben” – jelentette ki. A migráció témakörénél hangsúlyozta: akik illegálisan tartózkodnak Európában, és nem kérnek menedékjogot, azoknak haza kell menniük.

Walter Baier azt mondta, a lakhatás az európai szegénységi kérdés középpontjában áll, és konkrét lépésekre szólít fel a bérleti díjak leszorítása érdekében. Szóba került az izraeli-palesztin konfliktus is, Baier határozottan kiállt Gáza mellett. „Mikor fog az Európai Unió szankciókat bevezetni önmaga ellen, hogy véget vessen a gázai gyilkosságnak?” – tette fel a kérdést. Az Európai Baloldal csúcsjelöltje ellenzi a migrációs paktumot, mert szerinte az sérti a menekültek alapvető emberi jogait, és lehetővé teszi az uniós országok számára, hogy pénz befizetése esetén ne kelljen annak eleget tenni.

Nicolas Schmit arról beszélt, hogy Európának kezelnie kell a munkanélküliséget, és fel kell zárkóztatnia a szegényeket. Szerinte mandátumának nagy vívmánya volt, hogy bevezették az európai minimálbért annak érdekében, hogy Európa-szerte tisztességes bérhez jussanak az emberek. Hozzátette, Tunéziában megvertek, és meg is öltek menekülteket, a harmadik országokkal kötött migrációs megállapodásokat felül kell vizsgálni.

Terry Reintke felszólította a blokkot, hogy reformálja meg az Európai Tanácsban a szavazás szabályait, nehogy egyetlen tagállam csúsztassa el a külpolitikai döntéseket, miként azt a magyar miniszterelnök többször is tette. Nem adhatunk Orbánnak „vétójogot” a biztonságunk felett – közölte Reintke. A zöldek csúcsjelöltje a mezőgazdasági támogatások európai elosztásának újragondolását szorgalmazza. „Látjuk, hogy a gazdák már nem tudnak megélni abból, amit megtermelnek” – fogalmazott. A Telex tudósítása szerint Reintke a szélsőjobboldali politikusokban látta a legnagyobb biztonsági fenyegetést az EU-ra, mert mint mondta, „nem ülhetnek Vlagyimir Putyin kiterjesztett karjai” az EP-ben.

Sandro Gozi szerint meg kell növelni a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat és az EU-nak egész Európát egyesítenie kell. Úgy vélte, hogy Putyin nem fog megállni Kijevnél, ezért be kell fektetni az EU védelmi iparába. Azt írják, Schmithez hasonlóan a néppártiakat kritizálta, amiért nyitottak rá, hogy összefogjanak az ECR-rel.

A Híradó tudósítása a vitáról


Nyitókép: Johanna Geron / Reuters

#Európa#európai unió#jelölt#vita#európai bizottság#ursula von der leyen#orbán viktor#ep-választás#európai parlament

Címlapról ajánljuk