EUEurópa

Még a Fidesz-szavazók fele is szorosabb európai uniós együttműködést akar

Nagy MartinNagy Martin

2024. június 3. 14:17

A magyarok többsége olyan Európai Uniót látna szívesebben, amelyben a tagállamok szorosan együttműködnek, és a legtöbb kérdésben közösen döntenek. Ezzel még a kormánypárti szavazók kicsit több mint fele is egyetért, miközben tudják, hogy pártjuk inkább a lazább szövetség híve – derül ki a Závecz Research RTL számára által készített felmérésből.

A kutatóintézet az EP-választás közeledtével egyebek mellett azt is felmérte, hogy a magyarok szorosabb vagy lazább együttműködést tartanának kívánatosnak az EU tagállamaival. A kutatásból kiderült, hogy a lakosság többsége szorosabb partnerséget, a legtöbb ügyben közös döntéshozást látna szívesebben az Európai Unió jövőjét tekintve: mindössze a magyarok bő harmada (35 százaléka) szeretné, hogy laza partnerség legyen az országok között, vagyis a kérdések zömében nemzetállami hatáskörben döntsenek.

Závecz: még a Fidesz szavazók fele is szorosabb együttműködést akar az EU tagországaival

A felmérés szerint még a Fidesz-KDNP szavazóinak szűk többsége, 52 százaléka is szorosabb együttműködést várna az EU tagországaival. 

A pártpreferenciákat vizsgálva az látszik, hogy a szorosabb együttműködést leginkább a Tisza Párt és a DK-MSZP-Párbeszéd szimpatizánsai támogatják 72, illetve 68 százalékkal. 

Závecz: még a Fidesz szavazók fele is szorosabb együttműködést akar az EU tagországaival

A kutatás arra is választ keresett, hogy a választópolgárok szerint hogyan viszonyulnak a magyarországi pártok az Európai Unióhoz. 

A pártok közül a Fideszről gondolják leginkább az emberek, hogy az országok közötti laza együttműködés híve (59 százalék) és a legkevésbé azt, hogy szoros kapcsolatot szeretne (23 százalék). A válaszadók a DK-ról feltételezik a legmagasabb arányban, hogy a szorosabb integráció pártján áll (50 százalék), ezt követi a Momentum (43 százalék). A kutatás szerint

még a Mi Hazánkról is nagyobb arányban – 28 százalék – gondolják a magyarok, hogy az országok közötti szoros együttműködést támogatják, mint a Fideszről.

Elemzésében a Závecz Research kiemelte: a kormánypárti szavazók percepciója eltér az átlagostól, ők nem látnak annyira jelentős különbséget a pártok között. 39 százalékuk szerint a Fidesz a szoros együttműködés pártján áll, és viszonylag jelentős körükben azok aránya, akik nem ismerik a pártok EU-val kapcsolatos álláspontját. A fideszesek nagy többsége, 74 százaléka szerint például a DK-MSZP-Párbeszéd a tagállamok közti laza együttműködést szeretne, holott ennek éppen az ellenkezője igaz. 

Mindez az alábbi ábrán is látható, amely azt mutatja meg, hogy milyennek ítélik meg a Fidesz-szavazók a többi párt álláspontját a kérdésben (nt/nv = nem tudja/nem válaszol).

Závecz: még a Fidesz szavazók fele is szorosabb együttműködést akar az EU tagországaival

Érdekesség, hogy a községekben élők támogatják legnagyobb arányban a szorosabb együttműködést (65 százalék), míg legkevésbé a budapestiek 54 százalékkal. Emellett a felmérés szerint a fővárosiak gondolják a legkevésbé, hogy a Fidesz szorosabb európai integrációt akar, 75 százalékuk szerint laza partnerségben érdekeltek. 

MÓDSZERTAN

- Az adatfelvétel ideje: 2024. május 2-10.
- A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. 
- A megkérdezés módja: személyes.
- A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#európai unió#integráció#együttműködés#závecz research#közvélemény-kutatás#felmérés#tisza párt#fidesz#dk#ma

Címlapról ajánljuk