EUEurópa

Orbán Viktor oroszbarát politikája miatt aggódik az EP

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 17:26

A Európai Parlament állásfoglalása szerint aggasztó, hogy a magyar kormány számos kritikus alkalommal helyezkedett oroszbarát vagy Kína-barát álláspontra. 

Oroszország a külföldi beavatkozás és dezinformáció fő forrása az Európai Unióban. Az Európai Parlament (EP) felszólítja az EU és a tagállamok politikai vezetését, hogy sürgősen és határozottan lépjenek fel az orosz beavatkozási kísérletekkel szemben – áll az uniós testület közleményében.

A csütörtökön megszavazott állásfoglalás elítéli azokat a Kreml által támogatott kísérleteket, amelyek az európai demokratikus folyamatokba való beavatkozásra és azok aláásására irányulnak. „Minden ilyen kísérletnek következményekkel kell járnia” – érvelnek a képviselők.

A Parlament megdöbbentőnek tartja azokat a hitelt érdemlő állításokat, amelyek szerint egyes EP-képviselőknek pénzt fizettek az orosz propaganda terjesztéséért, valamint azt is, hogy több képviselő részt vett a „Voice of Europe” oroszbarát médium tevékenységében. A Moszkvából pénzelt orosz propagandahálózat felderítéséről itt írtunk.

Az EP-képviselők azt szeretnék, hogy az EU és a tagállamok vezetői foglalkozzanak az orosz beavatkozási kísérletekkel – nemcsak az uniós intézmények szintjén, hanem az egész blokkban. Mindezt szerintük sürgősen és határozottan kezelni kell a közelgő, június 6-9-i európai választások miatt. Az EP állásfoglalásában

komoly aggodalmának ad hangot a magyar kormány számos politikája és álláspontja miatt, amely Orbán miniszterelnök vezetésével számos kritikus alkalommal helyezkedett oroszbarát vagy Kína-barát álláspontra.


Az EP-képviselők az Európa-szerte, többek között Bulgáriában, Németországban és Szlovákiában történt orosz beavatkozás gyanúját is felemlegetik. Aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) a közelmúltban kihallgatta Maximilian Krah-t, a német Alternative für Deutschland (AfD) párthoz tartozó EP-képviselőt, mivel felmerült a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől. Valamint amiatt is, hogy 2024. április 23-án Németországban letartóztatták parlamenti asszisztensét azzal a váddal, hogy kínai kém volt. A Parlament felszólítja az AfD-t, hogy haladéktalanul tegyen nyilvános nyilatkozatot pénzügyi kapcsolatairól, különösen a Kremllel, és hozza nyilvánosságra a Moszkvához köthető forrásokból származó valamennyi kifizetés célját és pontos összegét.

Az állásfoglalás emellett felszólítja a tagállami kormányokból álló Tanácsot, hogy a Kreml által támogatott médiumokat, más műsorszolgáltató és médiaszervezeteket, valamint az EU-ban zajló propaganda- és dezinformációs kampányokért felelős személyeket is vonja be a készülő 14. Oroszországgal szembeni szankciós csomagba. 

A képviselők a cseh kormány által meghozott, a „Voice of Europe” médium, valamint Viktor Medvedcsuk ukrán oroszbarát oligarcha és közeli munkatársa, Artem Marcsevszkij ellen elfogadott szankciókat szeretnék tükrözni. Sajnálják továbbá, hogy a „Voice of Europe” újraindíthatta tevékenységét Kazahsztánból, és felszólítják az uniós tagállamokat, hogy biztosítsák: az EU-ban ne lehessen elérni.

Mint arról a Híradó is beszámolt, Peter Pellegrini, Szlovákia akkori miniszterelnöke 2020-ban, napokkal az országgyűlési választások előtt Orbán Viktortól kért segítséget a VSquare oknyomozóportál szerint egy moszkvai találkozó megszervezésében, mert úgy tudta: a magyar kormány jó kapcsolatot ápol Putyinnal.

Nyitókép: Pixabay

#Európa#európai parlament#állásfoglalás#orosz befolyás#kreml#moszkva#voice of europe#AFD

Címlapról ajánljuk