EUEurópa

Balhé mellett fogadták el a migrációs csomagot az EP-ben

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 19:09

Skandáltak és papírrepülőket dobáltak a tüntetők az Európai Parlamentben, miközben a migrációs csomagról szavaztak.

Jóváhagyta az Európai Parlament a migrációs és menekültügyi csomagot a szerdai plenáris ülésén. A szabályokat nyolc éve kezdték el összeállítani és két év múlva lépnek majd hatályba – írja a BBC.

Azzal a céllal állították össze a csomagot, hogy felgyorsítsák a menekültügyi eljárásokat, köztük a kitoloncolásokat is. A megállapodás szerint mindössze 12 hét alatt eldől majd, hogy egy bevándorló maradhat az EU-n belül, vagy távoznia kell.

Az új szabályok szerint a hat évnél idősebbek biometrikus adatait be fogják gyűjteni, és lesz egy mechanizmus, amely akkor élesedik, ha menekülthullám éri az Európai Uniót. Arra is választ adhatnak az új szabályok, ha egy külső ország a migrációval próbálná aláásni egyes uniós országok stabilitását. Ilyen esetben a menekültügyi szabályok alól is mentességet kaphat az adott tagállam. Az fontos, hogy most nem a teljes csomagról szavaztak, vannak részei, amelyről később fognak dönteni.

A szavazást többször is megzavarták többek között papírrepülők bedobásával és kiabálással. „Ez a paktum öl, szavazzanak nemmel!” – skandálta egy csoport. 


Nyitókép: Twitter

#Európa#európai parlament#európai unió#migráció#csomag#menekült

Címlapról ajánljuk