Külföld

Ők lehetnek érintettek Magyarországon az orosz propagandahálózatban

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 12:33

A szálak a Mi Hazánkhoz vezetnek, de magyar pártpolitikus elvileg nem kapott pénzt a Kreml irányából. A Visegrád Post nevű oldalt üzemeltető cégnek miniszterként Kásler Miklós is juttatott pénzt.

A hvg.hu a napokban arról írt, hogy a kémelhárítás egy Budapesten élő francia, valamint egy szintén a magyar fővárosban élő francia-magyar állampolgárt azonosított annak a Moszkvából pénzelt orosz propagandahálózatnak a felderítése közben, aminek leleplezéséről a héten számolt be az rtl.hu is. A hvg.hu vasárnap hosszú cikket közölt a befolyásolási hálózatról: értesüléseik szerint

a szálak a Mi Hazánkhoz vezetnek, valamint a Visegrád Post nevű oldalt üzemeltető cégnek miniszterként Kásler Miklós is juttatott pénzt.

A hvg.hu most arról ír, hogy tavaly augusztus 26-án a parlamentben külföldi politikusok részvételével konferenciát tartottak. Az eseményt a Mi Hazánk szervezte, Toroczkai László elnökön kívül hat európai szélsőjobboldali párt vett részt. A résztvevők büszkén hirdették, hogy céljuk egy olyan új európai politikai szövetség létrehozása, amelynek eredményeként az Európai Parlamentben új frakció jöhet létre.

Azt, amire készültek, az európai titkosszolgálatok sem hagyták figyelmen kívül: a lap szerint az elhárító szerveknek információik voltak arról, hogy a Kreml érdekében áll egy olyan új, szélsőjobboldali pártok szövetségéből létrejövő frakció létrehozása, amely alapvetően oroszbarát politikát képvisel.

Eddig azt lehetett tudni, hogy a két érintett személy magyar szélsőjobboldali körökhöz köthető, és aktív kapcsolatuk van magyar politikusokkal is. A lap értesülései szerint a propagandahálózat felderítésében hat európai szolgálat vett részt. A propagandahálózat a Voice of Europe nevű prágai híroldalhoz köthető – itt olyan politikusok nyilatkozatait tették közzé, akik arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A hírportál német, belga, francia, holland, lengyel és magyar politikusokat fizetett orosz forrásokból – legalábbis ezt állította a Deník N nevű cseh napilap. A hvg.hu szerint a közvetve

a Kremlből irányított hálózattal Moszkvának hosszabb távú céljai lehettek, ám ezeket az európai szolgálatok még csírájában elfojthatták.

Úgy tudják, a hálózat irányítói nem álltak kapcsolatban orosz nagykövetségekkel, a befolyásoló műveleteket az orosz elnöki adminisztráció tartotta ellenőrzése alatt. A befolyásolásra költött pénzt is „civil” fedésben juttatták el az érintetteknek, akik viszont központi utasításra terjesztették az orosz propagandát – írják.

A lap szerint az orosz befolyásolási művelet magyar szála a németországi vagy éppen a franciaországi befolyásolás súlyához képest kisebb. Míg a cseheknél a Voice of Europe került az elhárítók célkeresztjébe, Magyarországon a Visegrád Post nevű oldal. Azt írják, az oldal három nyelven közöl regionális, eléggé kormánybarát híreket, de alapvetően a Mi Hazánkhoz húz. Az oldal mögött a francia-magyar Almássy Ferenc áll – a férfi nem válaszolt a lap megkeresésére. A portált a weboldal szerint adományozók finanszírozzák, de róluk nincsen bővebb információ. Azonban azt nem titkolja, hogy 

2019 és 2020-ban 4 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA). A támogatást az akkori Kásler Miklós miniszter adta a budapesti székhelyű, Almássyhoz köthető Lalma Consulting Hungary Kft.-nek.

A hvg.hu értesülései szerint a Visegrád Posthoz az Almássyval jó kapcsolatot ápoló Nicolas de Lamberterie, Budapesten élő francia újságíró is köthető. A lap azt állítja, Magyarországon ők ketten kerültek a kémelhárítás látókörébe, mint az orosz befolyásolási hálózat tagjai. Lamberterie már a kétezres évek közepén a Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi elnökeként tevékenykedett. A lap szerint az európai titkosszolgálati művelet során kiderült: 

a Visegrád Post ugyanolyan orosz finanszírozású, mint a Voice of Europe.

Az ukránellenes Lamberterie emellett többször felbukkant a haza kormányközeli sajtóban is: adott korábban interjút a Magyar Hírlapnak, ajánlották a Visegrád Postot a Magyar Nemzetben megjelent egyik véleménycikkben, és értékelte már az orosz-ukrán háborút a Hír Tv-ben is, akárcsak Almássy Ferenc – mint Franciaország-szakértő. A portál megjegyzi, 

hogy bár a két francia férfi kapcsolatba hozható a Mi Hazánkkal, és aktív kapcsolatban állnak a párt néhány politikusával is, tudomásuk szerint semmi nem utalt arra, hogy akár a Mi Hazánk, akár más magyar párt politikusának adtak volna pénzt oroszok.  

A Híradó megkereste az orosz propagandahálózattal kapcsolatban az Alkotmányvédelmi Hivatalt és az Információs Hivatalt, de egyik helyen sem válaszoltak arra a kérdésére, tudnak-e arról, hogy magyar politikusokat is lefizethettek orosz propagandisták:


Nyitókép: Getty Images

 

#Külföld#kémelhárítás#orosz propaganda#hálózat#voice of europe#mi hazánk#kreml#oroszország#kásler miklós#visegrád post

Címlapról ajánljuk