EUEurópa

Politico: A választások után több szélsőjobboldali képviselő ülhet az EP-ben, mint néppárti

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 22:12

A brüsszeli lap számos ország közvéleménykutatásait elemezve jutott arra a következtetésre, hogy komolyan meggyengülhet a legerősebb európai párt.

A június 9-i választás után több szélsőjobboldali képviselő ülhet majd az Európai Parlamentben, mint néppárti (EPP-s) képviselő, írja a Politico című brüsszeli lap, amely az egész EU-ban készült közvéleménykutatások alapján jutott arra a következtetésre, hogy komolyan meggyengülhet a legerősebb európai párt.

Azt írták: ha ma lennének a választások, összesen 170 helyet szerezne az EPP, hattal kevesebbet, mint amennyit most birtokol a Manfred Weber által vezetett pártcsalád, ahonnan a Fidesz még 2021-ben lépett ki, és amely az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is adja.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), valamint az Identitás és Demokrácia (ID) szélsőjobboldali pártcsaládok összesen 144 helyet szereznének. Ehhez jönnének még hozzá egy lengyel, egy bolgár szélsőjobboldali párt, a német AfD, valamint a Fidesz által elnyert helyek, amelyekkel a szélsőjobbosok száma 184-re emelkedne.

A lap úgy becsüli, hogy a Fidesz tíz helyet nyerhet az Európai Parlamentben.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje az európai konzervatív pártvezetők találkozóján Madridban 2022. január 28-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#európai parlament#szélsőjobb#AFD#néppárt#fidesz#választás 2024#eu#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk