EUEurópa

Euronews: várhatóan nem változnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 12:20

Noha a szélsőjobb megerősödhet a júniusi EP-választásokon, várhatóan marad az EU-párti nagykoalíció az az Euronews/Ipsos felmérése szerint.

A szélsőjobboldal növekvő támogatottsága, valamint a Zöldek és a Liberálisok összeomlása nem változtatja meg a júniusi választások után az alapvető európai parlamenti erőviszonyokat – derül ki az az Ipsos által az Euronews megbízásából készített nagyszabású felmérésből, amely közel 26 ezer ember megkérdezésével készült az EU lakosságának 96 százalékát képviselő országokban.

A közvélemény-kutatás szerint arra kell számítani, hogy a szélsőjobboldal támogatottsága növekedni fog, de az Európa-barát pártok így is a mandátumok 66 százalékát szerezhetik meg. A felmérés emellett a következő megállapításokra jut:

  • az Európai Parlament alapvető erőviszonyai várhatóan nem változnak, a centristák ismét megszerezhetik az EU-s vezetők megerősítéséhez, a jogszabályok elfogadásához szükséges többséget;
  • az Európai Néppárt maradhat a legnagyobb tömörülés, a második a Szocialisták és Demokraták, a harmadik pedig a liberális Renew Europe lehet;
  • a radikális és euroszkeptikus jobboldali pártcsaládok (Identitás és Demokrácia, Európai Konzervatívok és Reformerek) jelentős növekedésre számíthatnak.

Az eredmények bíztatóak a hivatalban lévő, újrázásra készülő Ursula von der Leyen bizottsági elnök számára, akinek néppárti frakciója a 720 képviselői helyből 177-et szerezve könnyedén vezet. Azonban Fabian Zuleeg, az Európai Politikai Központ vezérigazgatója a lapnak azt nyilatkozta, a gyakorlatban a pártok és az országok nem mindig következetesek és előfordul, hogy nem maradnak lojálisak az egyes politikai kérdésekben megfogalmazott álláspontok alapján megszerzett szavazóikhoz. Az európai populizmust kutató Cas Mudde, az amerikai Georgia Egyetem professzora pedig úgy vélte:

a szélsőjobb megerősödése csökkentheti az európai integráció támogatását, azonban a legtöbb szélsőjobboldali párt ma inkább átalakulást akar, mint kilépni az EU-ból.

El kell foglalni Brüsszelt – ezt mondta ünnepi beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék. Azt mondta: Magyarország már nincs egyedül a szuverenitásért vívott küzdelemben. Orbán Viktor ünnepi beszédéről, amellyel egyben a 2024-es kampányt is elindította, itt olvashatják tudósításunkat, a Híradó riportját pedig az alábbi videóra kattintva tekinthetik meg:

Nyitókép: Plenáris ülést tartanak az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. szeptember 14-én. Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA / Pool

 

#Európa#európai parlament#európai parlamenti választás 2024#ep-választás#felmérés#közvélemény-kutatás#ipsos#szélsőjobboldal#euroszkeptikus#európai néppárt

Címlapról ajánljuk