EUEurópa

Királyi ígéretből született, most a franciák nemzeti étele: így készül a pot-au-feu

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 20. 15:15

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Franciaország kedvencét, íme a pot-au-feu, vagyis a franciák kedvenc húsos levese.

Az 1600-as években VI. Henrik, Franciaország királya kijelentette: nem lesz olyan közember a királyságában, akinek nincs lehetősége húst tennie az asztalra. A király hű maradt ígéretéhez, így alakult ki a nemzeti étel, amit lassú tűzön főznek, majd külön tálalják az ízes lét és a puhára főtt húst a zöldségekkel.

Hozzávalók

  • 1 kg marhafartő
  • 0,5 kg marha lapocka
  • leveszöldségek: 6 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 8-10 gerezd fokhagyma, 1 fej karalábé, negyed fej kelkáposzta, 1 db zellerszár, 1 szál póréhagyma
  • 4 db burgonya
  • 1 teáskanál egész bors
  • 4 szegfűszeg
  • Kakukkfű
  • Babérlevél
  • Petrezselyem

Elkészítés

  1. A marhafartőt és a lapockát egészben egy méretes fazékba tesszük. Körülbelül 3 liter hideg vízzel felöntjük és megsózzuk. Felforraljuk és a 10 perces forralás alatt keletkező szürkés habot leszedjük, majd a tűzhelyet kis lángra vesszük.
  2. 2 vöröshagymát megtisztítunk és 2-2 db szegfűszeggel megtűzdeljük. A fokhagymát kissé megtisztítjuk, de a gerezdeket nem hámozzuk meg, hanem a csonkon hagyjuk. A póréhagyma zöld leveléből „ízbatyut” készítünk: beleszórunk egy teáskanál egész borsot és zsineggel vagy cérnával összekötjük. A petrezselymet a kakukkfűvel és a babérlevéllel összekötjük és mindezeket a meleg, lassú tűzön rotyogó húshoz adjuk. 1 órán át kis lángon fedő alatt főzzük. Néha ellenőrizzük, és ha szükséges, újra szedjük le a keletkező habot.
  3. Az egy óra leteltével hozzáadjuk a megtisztított, de nagyjából egészben hagyott leveszöldségeket. 

    A zellert félökölnyi darabra vágjuk, a fehér- és sárgarépákat egészben hagyjuk, a karalábét egészben tesszük a fazékba (ha nagyobb, akkor félbevághatjuk), a negyed fej kelkáposzta szintén egészben kerül a lábasba, a zellerszárat félbevágjuk, a póréhagyma zöld szárának felső részét pedig levágjuk, majd ¾ részig felülről lefelé hosszában bevágjuk. (A póréhagymát érdemes félbehajtva összekötözni; máshogy nem fér bele a lábosba.)
  4. Félig lefedve nagyon kis lángon, épp csak gyöngyözve körülbelül másfél órán át főzzük.
  5. A krumplit megpucoljuk, félbevágjuk és külön edényben megfőzzük.
  6. Ha minden megfőtt, a leveszöldségeket és a húst vágjuk vastagabb szeletekre, majd helyezzük egy tálra. A lét külön tálban tálaljuk.
  7. Friss, ropogós kenyérrel vagy baguette-tel, valamint mustárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Simple French Cooking

#Európa#ezt eszi európa#pot-au-feu#franciaország#recept#nemzeti étel#hús#zöldség#francia

Címlapról ajánljuk