2024. május 1. 13:32
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Finnország kedvencét, íme a karjalanpiirakka, a rozsos tésztába töltött finomság.
A karjalai pite a finn konyha koronaékszere. Ez a fenséges tészta eredetileg Finnország Karélia nevű keleti tartományából származik, és a hihetetlenül ropogós rozskéregbe zárt, rizsből, burgonyából vagy sárgarépából álló töltelékével ez a vajas finomság pillanatok alatt meghódítja bárki szívét, illetve gyomrát. A legfinomabb friss vajjal vagy egy adag tojásos vajkrémmel tálalva, de sokan lazacpürével, vagy épp édesen, lekvárral fogyasztják.
Hozzávalók
- 1 csésze rozsliszt
- ¼ csésze teljes kiőrlésű liszt
- 3 evőkanál vaj
- 1 csésze fehér rizs
- 2-3 csésze víz
- 2 csésze tej
- só ízlés szerint
Elkészítése
- Forraljuk fel a vizet, keverjük bele a megmosott rizst, 1–2 percig forraljuk együtt, majd öntsük hozzá a tejet. 30–40 percig főzzük, közben figylejünk oda, hogy gyakran kevergessük, mert könnyen leég a rizs. Utána keverjük bele a megolvasztott vajat és a sót, majd hagyjuk kihűlni, és a tojást már csak a hideg kásába keverjük.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy közepes tálban keverjük össze a sót és a rozslisztet. Adjunk hozzá körülbelül ¼ csésze vizet, majd keverjük hozzá a teljes kiőrlésű lisztet evőkanállal adagolva, amíg a tészta éppen csak túljut a ragacsos szakaszon. Osszuk a tésztát 16 egyenlő adagra.
- Enyhén lisztezett felületen minden tésztadarabot sodorjunk vékony körré. Tegyünk körülbelül 3 evőkanálnyi kását mindegyik kör közepére. A keveréket terítsük szét a tésztalapokon úgy, hogy a szélén maradjon nagyjából másfél ujjnyi hely. Hajtsuk felfelé a tészta széleit, és gyűrjük is össze a széleket, hogy a sütemények megtartsák a formájukat.
- Csípjük össze a tésztát mindkét végén, hogy a körből egy kis csónakot formáljunk. Tegyük a süteményeket egy sütőpapírral letakart tepsibe egymástól akkora távolságra, hogyha megnövekednek sütés közben, akkor ne ragadjanak össze, és kenjük meg a tetejüket vajjal.
- Az előmelegített sütőben 10-15 percig süssük, amíg a tészta megszilárdul, és a rizskása kissé megbarnul a tetején. Melegen tálaljuk.
Burgonyás töltelék esetén a rizskása helyett törtkrumpli alapot készítünk, viszont kevesebb tej hozzáadásával, hogy stabilabb masszát kapjunk.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Visit Finland