2024. május 19. 13:10
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Portugália kedvencét, íme a caldo verde, vagyis a portugálok zöld levese.
Ez a zöld leves hagyományosan mindössze öt összetevőből áll: burgonya, hagyma, vékonyra szeletelt kelkáposzta, olívaolaj és kolbász. Kiadós, olcsó és egyszerű. Ez a nemzeti kedvenc szinte mindenhol megtalálható Portugáliában, Lisszabon legtrendibb éttermeitől a falvak parasztházaiig.
Hozzávalók
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 közepes burgonya
- 2 liter hideg víz
- 180 gramm portugál kolbász, vékonyra szeletelve
- 2 és ½ teáskanál kóser só
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 450 gramm kelkáposzta
Elkészítés
- Melegítsünk fel 3 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és főzzük 3 percig.
- Adjuk hozzá a megpucolt és felszeletelt burgonyát, majd folyamatos keverés mellett főzzük 3 percig. Öntsük fel kettő liter vízzel és forraljuk fel. Főzzük tovább körülbelül 20 percig, amíg a burgonya nagyon megpuhul.
- Közben egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon főzzük a kolbászt addig, amíg zsírja nagy részét fel nem engedi, ami körülbelül 10 perc, majd öntsük le a felszabadult zsiradékot.
- A burgonyából készítsünk pürét. A mi itthoni krumplipürénkkel ellentétben ne öntsük le róla a vizet, mielőtt pürésítjük!
- Keverjük bele a kolbászt, sóval és borssal ízesítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, állítsuk a lángot közepes erősségre, fedjük le, és pároljuk még 5 percig.
- Keverjük hozzá a kelkáposztát, és pároljuk addig, amíg puha és élénkzöld lesz.
- Keverjük hozzá a maradék 1 evőkanál olívaolajat, majd friss kenyérrel azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Washington Post