EUEurópa

Krumplileves egy csavarral: így készítik a portugálok a caldo verdét

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 19. 12:10

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Portugália kedvencét, íme a caldo verde, vagyis a portugálok zöld levese.

Ez a zöld leves hagyományosan mindössze öt összetevőből áll: burgonya, hagyma, vékonyra szeletelt kelkáposzta, olívaolaj és kolbász. Kiadós, olcsó és egyszerű. Ez a nemzeti kedvenc szinte mindenhol megtalálható Portugáliában, Lisszabon legtrendibb éttermeitől a falvak parasztházaiig.

Hozzávalók

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 közepes burgonya
  • 2 liter hideg víz
  • 180 gramm portugál kolbász, vékonyra szeletelve
  • 2 és ½ teáskanál kóser só
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 450 gramm kelkáposzta

Elkészítés

  1. Melegítsünk fel 3 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és főzzük 3 percig.
  2. Adjuk hozzá a megpucolt és felszeletelt burgonyát, majd folyamatos keverés mellett főzzük 3 percig. Öntsük fel kettő liter vízzel és forraljuk fel. Főzzük tovább körülbelül 20 percig, amíg a burgonya nagyon megpuhul.
  3. Közben egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon főzzük a kolbászt addig, amíg zsírja nagy részét fel nem engedi, ami körülbelül 10 perc, majd öntsük le a felszabadult zsiradékot.
  4. A burgonyából készítsünk pürét. A mi itthoni krumplipürénkkel ellentétben ne öntsük le róla a vizet, mielőtt pürésítjük!
  5. Keverjük bele a kolbászt, sóval és borssal ízesítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, állítsuk a lángot közepes erősségre, fedjük le, és pároljuk még 5 percig.
  6. Keverjük hozzá a kelkáposztát, és pároljuk addig, amíg puha és élénkzöld lesz.
  7. Keverjük hozzá a maradék 1 evőkanál olívaolajat, majd friss kenyérrel azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Washington Post

#Európa#ezt eszi európa#caldo verde#portugália#nemzeti étel#portugál#recept#leves#burgonya#kolbász#kelkáposzta

Címlapról ajánljuk