2024. április 27. 11:34
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Lengyelország kedvencét, íme a pierogi, vagyis az ezerarcú lengyel batyu.
A pierogi vagy pirog a lengyelek egyik legrégebbi és leghagyományosabb töltött tésztája. A sok zsiradéktól rendkívül fényes, ugyanakkor ínycsiklandóan finom és laktató – egyszer mindenkinek muszáj megkóstolnia.
A következő a legelterjedtebb recept, túróval és burgonyával töltik meg a batyukat, de a pierogi egy nagyon változatos étel, a töltelékbe mehet akár gomba, sertéshús vagy különböző gyógyfüvek is, de édes verziók is előfordulnak.
Hozzávalók
Tészta
- 300 gramm liszt
- 1 db tojás
- 20 gramm vaj
- 125 ml forró víz
- só
Töltelék
- 250 gramm burgonya
- 250 gramm túró
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 50 gramm sajt
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés
- A liszthez hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a tojást és a forró vizet. Az egészet összegyúrjuk, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
- A töltelékhez a burgonyát kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd összetörjük villával és lehűtjük.
- A hagymát a zsiradékon lepirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A túróhoz adjuk a burgonyát és a hagymát, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a sajtot, valamint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
- A tésztát nagyjából 2 mm vastagra kinyújtjuk és egy pohárral/kiszúróval korong formákat szaggatunk ki belőle.
- Mindegyikre teszünk egy evőkanál tölteléket, majd félbehajtjuk a tésztát, az összeérő széleket pedig ujjunkkal kicsit megnyomjuk, hogy összeragadjon, ezzel lezárva a batyut.
- Sós, forró vízben kifőzzük őket. Egyszerre csak 4-5 darabot főzzünk, különben összeragadnak a batyuk. Miután megfőttek, zsiradékkal megkent tálba szedjük őket, hogy ne száradjanak ki.
- Olvasszunk vajat egy serpenyőben és minden batyut süssünk addig, amíg aranybarnára nem pirulnak.
- Tálaláshoz fedő alatt barnára pirítunk egy fej hagymát egy kevés zsiradékon. Ha elkészült, a pierogi tetejére tesszük a tejföllel, majd tálaljuk.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: The Yummy Vegan