EUEurópa

Ez a lengyelek ezerarcú étele: íme a pierogi

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 27. 11:34

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Lengyelország kedvencét, íme a pierogi, vagyis az ezerarcú lengyel batyu.

A pierogi vagy pirog a lengyelek egyik legrégebbi és leghagyományosabb töltött tésztája. A sok zsiradéktól rendkívül fényes, ugyanakkor ínycsiklandóan finom és laktató – egyszer mindenkinek muszáj megkóstolnia.

A következő a legelterjedtebb recept, túróval és burgonyával töltik meg a batyukat, de a pierogi egy nagyon változatos étel, a töltelékbe mehet akár gomba, sertéshús vagy különböző gyógyfüvek is, de édes verziók is előfordulnak.

Hozzávalók

Tészta

  • 300 gramm liszt
  • 1 db tojás
  • 20 gramm vaj
  • 125 ml forró víz
  • só

Töltelék

  • 250 gramm burgonya
  • 250 gramm túró
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 gramm sajt
  • só
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a tojást és a forró vizet. Az egészet összegyúrjuk, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez a burgonyát kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd összetörjük villával és lehűtjük.
  3. A hagymát a zsiradékon lepirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A túróhoz adjuk a burgonyát és a hagymát, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a sajtot, valamint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
  5. A tésztát nagyjából 2 mm vastagra kinyújtjuk és egy pohárral/kiszúróval korong formákat szaggatunk ki belőle.
  6. Mindegyikre teszünk egy evőkanál tölteléket, majd félbehajtjuk a tésztát, az összeérő széleket pedig ujjunkkal kicsit megnyomjuk, hogy összeragadjon, ezzel lezárva a batyut.
  7. Sós, forró vízben kifőzzük őket. Egyszerre csak 4-5 darabot főzzünk, különben összeragadnak a batyuk. Miután megfőttek, zsiradékkal megkent tálba szedjük őket, hogy ne száradjanak ki.
  8. Olvasszunk vajat egy serpenyőben és minden batyut süssünk addig, amíg aranybarnára nem pirulnak.
  9. Tálaláshoz fedő alatt barnára pirítunk egy fej hagymát egy kevés zsiradékon. Ha elkészült, a pierogi tetejére tesszük a tejföllel, majd tálaljuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: The Yummy Vegan

#Európa#ezt eszi európa#lengyelország#recept#pierogi#nemzeti étel#lengyel#batyu