2024. május 12. 17:55
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Ciprus kedvencét, íme a fasolada, vagyis a ciprusi bableves.
A legenda szerint Aphrodité, a szerelem és szépség istennője Ciprus szigetén kelt ki a habokból, majd ahogy a fövenyen sétált, lábnyomaiban csupa varázslatos növény sarjadt. A ciprusi ételekben ezért mindig rengeteg friss zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt találhatunk. A fasolada is ezt a hagyományt követi.
Hozzávalók
- 1 doboz fehérbabkonzerv (400 g töltőtömeg)
- 2 kisebb szál sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 2 paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 babérlevél
- 1 csomó friss petrezselyemzöld
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só
- őrölt bors
Elkészítés
- A babot lecsöpögtetjük, és annyi vízzel, hogy ellepje, egy fazékban felforraljuk. Ha forralás közben hab keletezik a tetején, egy evőkanállal vagy egy szűrővel szedjük le.
- Hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, karikára vágott répát és zellert, a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét és az olívaolajat, valamint a babérlevelet. Ha szükséges, tegyünk hozzá még vizet.
- Lefedve főzzük lassú tűzön egy-másfél órán keresztül, amíg a bab teljesen megpuhul.
- A petrezselyemzöldet vágjuk apróra, és kevéssel a főzési idő letelte előtt adjuk a leveshez, végül ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal.
- Igény szerint kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Directo al Paladar