EUEurópa

Bableves, ahogy nem ismerted: íme Ciprus kedvence, a fasolada

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 12. 17:55

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Ciprus kedvencét, íme a fasolada, vagyis a ciprusi bableves.

A legenda szerint Aphrodité, a szerelem és szépség istennője Ciprus szigetén kelt ki a habokból, majd ahogy a fövenyen sétált, lábnyomaiban csupa varázslatos növény sarjadt. A ciprusi ételekben ezért mindig rengeteg friss zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt találhatunk. A fasolada is ezt a hagyományt követi.

Hozzávalók

  • 1 doboz fehérbabkonzerv (400 g töltőtömeg)
  • 2 kisebb szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 2 paradicsom
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 babérlevél
  • 1 csomó friss petrezselyemzöld
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A babot lecsöpögtetjük, és annyi vízzel, hogy ellepje, egy fazékban felforraljuk. Ha forralás közben hab keletezik a tetején, egy evőkanállal vagy egy szűrővel szedjük le.
  2. Hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, karikára vágott répát és zellert, a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét és az olívaolajat, valamint a babérlevelet. Ha szükséges, tegyünk hozzá még vizet.
  3. Lefedve főzzük lassú tűzön egy-másfél órán keresztül, amíg a bab teljesen megpuhul.
  4. A petrezselyemzöldet vágjuk apróra, és kevéssel a főzési idő letelte előtt adjuk a leveshez, végül ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal. 
  5. Igény szerint kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Directo al Paladar

#Európa#ezt eszi európa#ciprus#fasolada#recept#nemzeti étel#bableves#bab#zöldség#egészség