2024. április 28. 9:59
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Dánia nemzeti büszkeségét, íme a főételként fogyasztott lazac, amit burgonyával, cukkinivel és kaporkrémmel tálalnak.
Dániában a hal mindig is fontos szerepet játszott az emberek étrendjében. A toplistát a tőkehal, a kardhal és a lazac vezeti szoros versenyben. A helyiek így jogosan büszkék arra, hogy a lazacot vagy ezerféleképpen fel tudják tálalni. Lássuk, főételként hogyan szokták elkészíteni.
Hozzávalók
- 2 lazacfilé (egyenként kb. 160 g)
- 400 g burgonya
- 2 db cukkini
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
- 200 g tejföl
- 1 teáskanál mustár (közepesen csípős)
- 4 szál kapor
- bors
- só
Elkészítése
- A burgonyát sós vízben fedővel lefedve felforraljuk, és közepes lángon körülbelül 20 perc alatt puhára főzzük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütő esetén 160 fokra).
- A cukkinit hosszában félbevágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk és 1/2 evőkanál olajjal ízesítjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Csöpögtessük le a megfőtt burgonyát, és tegyük szintén a tepsibe.
- A lazacfiléket sóval, borssal és citromhéjjal fűszerezzük, és a cukkini szeletekre helyezzük, majd mellétesszük a burgonyát. Miután 5 percig sütöttük, fedjük le a tepsit alufóliával, és vágjunk egy kis rést a tetején, hogy a gőz távozhasson. Így süssük tovább a forró sütő alsó harmadában nagyjából 20 percig.
- Eközben keverjük össze a tejfölt a mustárral és a sóval, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot.
- Az elkészült lazacot, cukkinit és burgonyát tányérra szedjük, kevés olajjal meglocsoljuk, majd a kapros krémmel tálaljuk.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem