EUEurópa

Így készítsd el a norvégok kedvenc szendvicsét, a Rekesmørbrødot

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 11:29

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Norvégia kedvencét, íme a Rekesmørbrød, azaz a garnélarákos szendvics.

Svédországban Räksmörgåsnak, Dániában Rejesmørrebrødnek, Norvégiában pedig Rekesmørbrødnek hívják a frissítő csemegét, amit a norvégok a meleg nyári napokon a vízparton ülve előszeretettel majszolnak családjuk vagy barátaik körében.

Hozzávalók

  • 12 szelet pirított fehér kenyér
  • ½ csésze majonéz
  • 1 péppé zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál fehér bor
  • 2 evőkanál citromlé
  • ¼ csésze apróra vágott kapor
  • 1 nagy marék rukkola
  • 1 nagyobb retek (szeletelve)
  • 450 g főtt garnélarák (hámozva és tisztítva)
  • Friss kapor a díszítéshez

Elkészítése

  1. Minden kenyérszeletet átlósan vágjunk fel úgy, hogy két háromszöget kapjunk. A kenyeret ezután enyhén pirítsuk meg.
  2.  Keverjük össze a majonézt, a fokhagymát, a fehérborsot, a citromlevet és a kaprot. A masszát kenjük a kenyérszeletekre, majd helyezzük rá a rukkolaleveleket.
  3. A tiszított garnélát rendezzük el a rukkola tetején. Tálalás előtt díszítsük retekkarikákkal, friss kaporral és egy-egy citromszelettel.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#ezt eszi európa#norvégia#recept#garnélarákos szendvics#nemzeti étel#norvég#előétel#citrom#kapor