EUEurópa

Kira Rudik: Orbán Viktor rendkívül veszélyes az Európai Unióra

Litauszky BalázsLitauszky BalázsNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 22. 21:29

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő az RTL Híradójának adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, hogy Ukrajna minden feltételt teljesített ahhoz, hogy az EU tagja lehessen, és Orbán Viktor az orosz elnök érdekeit szolgálja, amikor blokkolja a csatlakozást. 

Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői a tavaly decemberi brüsszeli EU-csúcson adtak zöld jelzést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez Ukrajnával és Moldovával. Ez volt az a történelmi jelentőségű ülés, amelyről Orbán Viktor Olaf Scholz német kancellár javaslatára kivonult, így távollétében döntött az Európai Tanács 26 államfője Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.


Csütörtökön zöld utat kapott Bosznia-Hercegovina is, amiről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke számolt be. Az EU további bővítéséhez vezető döntés apropójából az RTL Híradója Brüsszelben interjút készített Kira Rudik ukrán parlamenti képviselővel, a 2019-ben alapított Hang párt vezetőjével, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (Alliance of Liberals and Democrats for Europe, ALDE) egyik alelnökével. A főbb témák között természetesen Ukrajna eljövendő uniós csatlakozása, illetve Orbán Viktor vétópolitikája is szerepelt.

Mi a véleménye a magyar kormány Ukrajnával illetve Oroszországgal kapcsolatos politikájáról?

Mindenekelőtt el kell mondjam, hogy tisztában vagyunk vele, milyen erős kapcsolatok fűzik a magyar miniszterelnököt az orosz elnökhöz. És ezzel nagyon sokféle módon árt Ukrajnának, kezdve onnan, hogy blokkolja az Ukrajnának szánt segélyeket az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban egyaránt, és akadályokat gördít Ukrajna európai uniós integrációja útjába. Sértőek Orbán Viktornak azon kijelentései, amik szerint Ukrajnának nincs helye az Európai Unióban, miközben hazánk igenis nagy utat tett meg, ezért tisztelettel, de elutasítjuk az ő véleményét. Ukrajna célja az Európai Unió tagjává válni, és konkrétan, a szó szoros értelmében harcban állunk, hogy erre az esélyre rászolgáljunk. Ukrajna teljesítette azokat a feladatokat, amiket az unió a csatlakozás feltételéül szabott. Jó úton járunk, és amire szükségünk van, az az, hogy baráti kezet nyújtsanak nekünk, nem pedig arra, hogy valaki belénk rúgjon és az út szélére lökjön. Éppen ezért igyekszünk kiszámítható kapcsolatokat építeni a magyar kormánnyal, annak ellenére, hogy oly sokszor falakba ütközünk.

Orbán Viktor szerint az egyik fő gond, hogy Ukrajna nem teljesített minden feltételt ahhoz, hogy az EU tagja lehessen.

Amennyiben ez egy politikai indíttatású állítás, természetesen mondhat ilyet, de van egy konkrét lista az uniós csatlakozás feltételeiről, a végrehajtott feladatokról, az azok igazolásáról, tehát mindarról, amit Ukrajna eddig teljesített. Ha 26 tagország erre azt mondja, hogy igen, Ukrajna tagjelölt lehet, akkor bizton állíthatjuk, hogy országunk minden feltételt teljesített ehhez. Tudjuk, hogy az előttünk álló út hosszú és bonyolult, de mindazt, amit eddig elértünk, azt kiérdemeltük, és nem valamiféle politikai alkuk és háttérmegállapodások, vagy a harcban álló Ukrajna iránt érzett szimpátia eredménye. És nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács által támasztott feltételeknek Ukrajna megfelelt.

Már tartott az totális orosz invázió, amikor az ukrán parlament teljesítette az EU által tőle elvárt feltételeket. Csak képzelje el, hogy egy ország, amely hadban áll, képes volt összehívni az országgyűlést, elvégezni az összes törvénykezési feladatot, aztán megküldeni annak eredményét, amire az Európai Tanács rá is bólintott. Azt hiszem joggal lehetünk büszkék erre. Szóval mindaz a kételkedés, amit Orbán Viktortól hallunk, nincs a segítségünkre.

Ön szerint milyen hatással vannak, lesznek a magyar-ukrán kapcsolatokra Orbán Viktor kijelentései?

Amikor az orosz invázió megindult, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy kik a barátaink és kik nem. Kritikus időkben mutatkozik meg, hogy kik azok, akik a levegőbe beszélnek és kik azok, akik a tettek emberei. A magyar emberektől nagyon sok támogatást kaptunk és kapunk, példaként említhetem a menekülteknek nyújtott humanitárius segélyeket. Ugyanakkor nem látunk hasonló mértékű támogatást a kormányzattól. Miközben az emberek jó szívvel próbálnak segíteni, és nem támogatják Oroszországot az ellenünk vívott háborújában, az ország vezetése igyekszik minket a víz alá nyomni. Szeretném hangsúlyozni tehát, hogy az ukrán emberek képesek megkülönböztetni a magyar kormány tetteit a magyar emberek tetteitől.

Hogyan befolyásolhatja Orbán Viktor politikája az ukrajnai magyar kisebbség helyzetét?

Nagyon furcsának tartom, hogy valahányszor elhagyom Kárpátalját, ahol születtem, rögtön felvetődik ez a kérdés, és amikor hazatérek, ez nem téma. Én úgy tapasztalom, hogy ez a kérdés nem igazán létezik nálunk. A magyar közösségeknek persze vannak gondjaik, de az elmúlt években sokat javultak az életkörülményeik, és általában sokat köszönhetnek és köszönnek is a helyi kormányzatoknak. Az ukrán törvényhozás nemrég fogadta el az új kisebbségi törvényt, amit az EU jóvá is hagyott. Azt gondolom, nagyon jó irányba tartunk ebből a szempontból is. Én, kárpátaljaiként csak a javulást látom ezen a téren.

A magyar kormány azzal vádolja Ukrajnát, hogy durván korlátozza a magyar kisebbségek nyelvhasználati jogát.

Nincs korlátozva Ukrajnában sem a magyar nyelv, sem másmilyen kisebbségi nyelv használata. Abban vannak előírások, hogy milyen arányban zajlik az iskolákban egyes tantárgyak oktatása az ország hivatalos nyelvén és magyar nyelven. Ez így van az önök országában is, meg van határozva, hogy hány órát tanuljanak a kisebbségi diákok Magyarország hivatalos nyelvén. Ugyanígy próbáljuk tartani mi is a nyelvi egyensúlyt az ukrán oktatásban. Szóval a nyelvhasználat bizonyos fokú korlátozásáról csupán az oktatásban és az államigazgatás egyes területein, az ügyintézésben lehet beszélni. Én úgy vélem, hogy ez nem olyan kérdés, amiben bárki nagyon kötné az ebet a karóhoz. Az csak orosz propganada, dezinformáció volt, hogy Ukrajnában elítéltek volna bárkit is, mert magyarul beszélt. Ukrajna demokratikus ország, ami tényleg az Európai Unió tagja szeretne lenni, mert a szabadság közös értékeit valljuk és kiállunk ezekért. És ne felejtsük el azt sem, hogy az unió részéről nagyon pozitív elbírálást kapott Ukrajna a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatos kérdésekben. Ebben is tudni kell megkülönböztetni a tényeket a politikai motivációjú állításoktól. Ez pedig egy nagyon átpolitizált ügy.

Az Európai Tanács azt tervezi, hogy annak érdekében, hogy kicsavarják Orbán Viktor kezéből a vétófegyvert, elhagyja az egyhangú döntéshozatal módszerét és átáll a kétharmados többségre. Mi a véleménye Orbán Viktor vétópolitikájáról?

Az, hogy egyetlen ország képes túszul ejteni az összes többit, és Vlagyimir Putyin érdekeinek megfelelően gátolni a közös politikát, elfogadhatatlan és rendkívül veszélyes az Európai Unióra nézve. Az unió döntéshozatali rendszerének ki kell találnia, hogyan lehet ezt kiküszöbölni. Különösen a bővítés kérdésében fontos, hogy a többség vagy a minősített többség dönthessen, mert mindig lesznek olyan kérdések, amikben nem tud az összes tagállam teljes mértékben egyetérteni. Ilyen nagy szervezetek esetében ez a járható út, ezért én támogatom ezt a reformot. Mint ukrán politikus azonban bízom abban, hogy amikor Ukrajna csatlakozásáról lesz a szavazás, akkor egyhangú döntés születik majd a befogadásunk mellett.

Nyitókép: Kira Rudik / Facebook

#Európa#orosz-ukrán háború#orbán viktor#ukrajna#oroszország#vétó#uniós csatlakozás#kira rudik

Címlapról ajánljuk