EUEurópa

Az EU megkezdi az uniós csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 21. 20:59

Bosznia-Hercegovina helye az európai családjában van, közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői a brüsszeli EU-csúcson döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Bosznia-Hercegovinával, közölte Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtök este. Charles Michel a közösségi oldalára feltöltött üzenetben hangsúlyozta: Bosznia-Hercegovina helye az európai családjában van.

„Az Európai Tanács döntése kulcsfontosságú lépést jelent az ország uniós útján. A kemény munkát most folytatni kell, hogy Bosznia-Hercegovina tovább fejlődjön az ország népének akarata szerint” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.


Az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfői decemberi ülésükön zöld jelzést adtak a csatlakozási tárgyalások megkezdésének Ukrajnával és Moldovával. Döntésük szerint a tárgyalások azután indulhatnak meg, hogy az országok az uniós bizottság bővítési jelentésében meghatározottak szerint megteszik a megfelelő lépéseket. A vezetők akkor azt is kifejezésre juttatták, hogy készek megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával, amikor az ország kellő mértékben eleget tett a tagsági kritériumoknak.

Nyitókép: Borjana Krišto boszniai miniszterelnök és Charles Michel – Fotó: @CharlesMichel / Twitter

#Európa#európai tanács#Charles Michel#Bosznia-Hercegovina

Címlapról ajánljuk