Külföld

Kiszivárogtak az oroszok békefeltételei

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 10:30

Elvágta volna a nyugati segítségtől, semlegessé tette volna, és egyben sebezhetővé egy újabb orosz támadással szemben Ukrajnát a két ország eddig részleteiben nem ismert 2022-es béketerve, amit a Wall Street Journal szerzett meg. 

Megszerezte a Wall Street Journal azt a 17 oldalas béketervezetet, amiről 2022 februárjában kitört orosz-ukrán háború elején tárgyalt Oroszország és Ukrajna. A szöveget eddig még senki sem hozta nyilvánosságra, és csak egyes részleteiről lehetett egy keves tudni az akkori nyilatkozatokból. 

Semleges Ukrajna, elvágva a Nyugattól

A terv „véglegesen semleges állammá” változtatta volna Ukrajnát, ami „nem csatlakozik egyetlen katonai blokkhoz sem”, és megtiltották volna, hogy az ukrán hadsereget nyugati segítséggel építsék újjá.

A 2022 márciusában tartott béketárgyalások idején Zelenszkij azt mondta, hogy hajlandók tárgyalni a semlegességről, ha Ukrajna biztonsági garanciákat kap.


A tervezet még azt is meghatározta volna, hogy milyen nagy hadserege lehet Ukrajnának: 85 ezer katona, 342 darab tank, 519 tüzérségi löveg. Még azt is megszabták volna, hogy az ukrán rakéták hatótávolsága nem lehet nagyobb negyven kilométernél.

A Krím-félszigetet de facto orosz fennhatóság alatt hagyta volna a béketerv, de az nem szerepelt a tervezetben, hogy mi legyen azoknak a kelet-ukrajnai területek sorsa, amiket Oroszország 2014-ben foglalta el. Azokat Zelenszkij és Putyin személyes tárgyalásán rendezték volna.

Moszkva az orosz nyelv használatát is a béketárgyalások részéve tette, azt akarták elérni, hogy a bíróságok és kormányszervek egyenrangúként kezeljék az ukránnal. Ukrajna csatlakozását az EU-hoz engedélyezték volna, de a NATO-csatlakozást már nem. A Wall Street Journal cikke szerint Putyin a tervezettel azt akarta elérni, hogy elvágja Ukrajnát a nyugati támogatásoktól, ha már nem sikerült megdöntenie az ukrán kormányt, hogy egy oroszbarát vezetést juttasson hatalomra Kijevben.

A békét az oroszok terve szerint nemzetközi nagyhatalmak felügyelték volna, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország. Ezeknek az országoknak kellett volna megvédenie a semleges Ukrajnát egy támadás esetén, Moszkva tervei szerint közös, egyhangú döntéssel, ami valószerűtlen lett volna egy orosz támadás esetén – írta a Journal.

A béketárgyalások nem sokkal az orosz invázió után megkezdődtek először Fehéroroszországban, majd Törökországban, és egészen nyárig tartottak, de megállapodás nem jött létre. Tálos Péter biztonságpolitikai szakértő a 2022 márciusi béketárgyalások előtt azt mondta Híradónak, hogy nem számít áttörése:


Új béketárgyalások indítása jelenleg szintén valószerűtlennek tűnik. Két évvel a háború kezdete után erőfölényben vannak az oroszok, jelenleg is 440 ezer orosz katona van ukrán hadszínterén, a múlt héten 65 négyzetkilométernyi területet nyertek.

Az ukránoknak nagyon nagy szükségük lenne a nyugati segítségre, nemcsak a lőszer van náluk fogytán, hanem az ember is: legalább 500 ezer katona hiányzik a frontról. Hogy mikor kaphatja meg Ukrajna és egyáltalán megkapja-e a 60 milliárd dollárnyi értékű amerikai segélycsomagot, és az előmozdíthatja-e a békét, arról Resperger István egyetemi tanárt, ezredest kérdeztük a Reggeliben:


Nyitókép: Legelésző tehenek mellett heverő rakéta az ukrajnai Lukasivka közelében, 2022 április 10-én. Fotó: Anastasia Vlasova/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#béke#tervezet

Címlapról ajánljuk