Külföld

Fuss el gyorsabban magyarok a késre!!! – orosz pszichoterror Kárpátalján

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 26. 18:51

Pszichológiai terrortámadást indítottak az oroszok a kárpátaljai magyarok ellen.

A közösségi oldalakon terjesztett, rettenetes magyarsággal írt üzenettel próbálnak ellenségeskedést szítani a magyarok és ukránok közt, figyelmeztetett hétfőn az ukrán nemzetvédelmi tanács dezinformáció-ellenes központja (Center for Countering Disinformation, CCD).

A pszichológiai hadviselés lényege, hogy kárpátaljai magyarokat közvetlenül célozva olyan fenyegető üzeneteket kezdtek terjeszteni ismeretlenek hétfőn Telegramon, amelyek szerint ukrán szélsőségesek etnikai tisztogatást indítanak a magyarok ellen.


Az üzenet egy képből és a hozzá tartozó magyar szövegből áll. A kép maga nem új, már 2021-ben is használták hasonló célokra. A rajzon egy bal kezében hatalmas konyhakést markoló, az ukrán háromágú szigonnyal díszített, kék kapucnis pulóvert viselő, fenyegető figura látható, amint nyugat irányába mutat a patkányokká változó szürke arctalan tömegnek.

A képre ukránul írt szöveg körülbelüli fordítása: „A magyarok paraziták és árulók! Takarodjatok Ukrajnából! Aki nem fut el, az lesz az első! Magyarok, a késünk rátok vár!” 

A Telegramon terjesztett képhez változatos szöveges üzenetet fűznek, erről Dmitro Tuzsanszkij, az ukrán Közép-Európai Stratégiai Intézet (Institute for Central European Strategy, ICES) igazgatója Facebookon azt írta, rögtön szemet szúr a rendkívül rossz magyarság, amivel megfogalmazták ezeket. Így hangzik például az egyik:

Árulók, fuss el! Fuss el gyorsabban magyarok a késre!!! Dicsőség Ukrajnának! (Kés emojival kiegészítve)

Egy másik:

Magyarok, jobb, ha mielőbb menekülsz Ukrajnából. Magyarok késre!!! (Fejsze emojival nyomatékosítva)

Harmadik:

Magyarok késhegyre!!!, gyorsan meneküljetek hazaárulók! Dicsőség Ukrajnának! Elfutni! (Hozzá négy fejsze emoji)

Az üzenetek egy részét ukránul küldik, olyan fenyegetésekkel, hogy „halál az ellenségre”, „takarodjatok magyarok”, és így tovább.


Az üzeneteket olyan telefonokra küldik ki, amelyek geolokációja a kárpátaljai körzethez kapcsolódik. A küldőkről annyit sikerült kideríteni, hogy egy automatizált rendszeren keresztül terjesztik tömegesen az uszító üzeneteket, kazah, kirgiz és bosznia-hercegovinai mobilhálózatokról.

Tuzsanszkij felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló orosz pszichológiai hadviselésre a korábbi években is volt már precedens, például a 2022-es magyar parlamenti választások, valamint az Ukrajna ellen két évvel ezelőtt megindult orosz invázió idején.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#magyarország#kárpátalja#lélektani hadviselés#psyop

Címlapról ajánljuk