EUEurópa

Orosz politológus: Orbán már nem a barátunk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 2. 12:09

Nyikolaj Szevosztyanov orosz politológus az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s segély megszavazása után arról beszélt, hogy Orbán nem barátja Oroszországnak, nem nyújtotta be a beígért vétót. 

„Nincsenek barátaink, egyedül vagyunk” – erről beszélt Nyikolaj Szevosztyanov orosz politológus a Voenkor Kotenok nevű orosz katonai Telegram-csatornának azután, hogy Brüsszelben csütörtökön egyhangú döntés született az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós segélycsomagról.

„Orbán, akit Oroszország barátjának neveztünk, megígérte, hogy megvétózza a források elosztását, de végül nem segített. Először is azért, mert Orbán nem Oroszország barátja. Orbán tipikus magyar politikus, aki egy NATO-tag ország vezetője. Teljesen természetes, hogy a hosszú távú alkudozás során maga és Budapest számára is a legjövedelmezőbb megoldást választotta, noha korábban Moszkvától jelentős előnyöket kapott – mint utólag kiderült, abszolút üres nyilatkozatokért cserébe” – fogalmazott Nyikolaj Szevosztyanov.

Az orosz politológus szerint korábban ugyanez lezajlott Oroszország másik barátjával, a török elnökkel is, akitől azt várták, hogy megakadályozza Svédország NATO-csatlakozását a Moszkvával való partnerség kedvéért.

„Mindez jó lecke a közeljövőre, az amerikai elnökválasztás utáni időszakra nézve” – folytatta a gondolatmenetet Szevosztyanov, aki szerint ha Trump lesz az elnök, tőle sem várható, hogy felfüggeszti Ukrajna támogatását. A politológus szerint a Nyugat eldöntötte, hogy Oroszországot meg kell semmisíteni, Moszkvának veszítenie kell, és a Kelet – India, Kína és az Öböl-menti monarchiák – nem nyerhet. „Semmilyen Trump sem fogja megváltoztatni ezt az irányt, és semmilyen Trump sem akarja megváltoztatni.”

Nyikolaj Szevosztyanov végül azt fejtegette, hogy Oroszország nem számíthat az Európai Unió összeomlására, a dollár összeomlására, ezeknek annyi az esélye, mint hogy egy aszteroida találja el a Fehér Házat. Annyiban bízhatnak, hogy Erdogan és Orbán a jövőben ismét közelednek majd Moszkvához, próbálva ismét megbízható szövetséges színében feltűnni.

Nyitókép: Daniel Freund / Twitter

 

#Európa#orosz-ukrán háború#ukrajna#európai unió#brüsszel#orbán viktor#50 milliárd#segély#oroszország

Címlapról ajánljuk