Külföld

Ott támadják Putyint, ahol a legjobban fáj: újabb orosz olajfinomítókat ért ukrán dróncsapás – videók

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 16. 14:23

Az ukrán hadsereg szisztematikusan támadja az orosz olajfinomítókat, egyes becslések szerint az orosz kőolajipari feldolgozókapacitás 10 százalékát semmisítették eddig meg.

Ukrán dróntámadás érte péntekről szombatra virradó éjjel az oroszországi Szamara régióban lévő szizsrani és novokujibisevszki olajfinomítót.

A szizsrani finomítóban egy központi lepárlótornyot talált el a robbanófejjel felszerelt drón, a támadás következtében a kőolajfeldolgozó üzemben hatalmas tűz keletkezett.


A novokujibisevszki olajfinomító elleni támadásról egyelőre nincsenek pontos információk, egyes jelentések szerint több drónnal is támadták az ukránok, és tüzet jelentettek az üzem területéről.


Mindkét szamarai finomító a Rosznyeft állami kőolajipari cég tulajdonában van.

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben szisztematikusan támadja nagy hatótávolságú drónokkal a könnyű célpontnak számító, gyakorlatilag védtelen orosz olajfinomítókat. Csütörtök éjjel a kalugai finomítót érte találat:


Egyes becslések szerint az orosz kőolajipari feldolgozókapacitás több mint 10 százalékát semmisítették meg pár nap alatt, ami érzékenyen érinti az orosz hadsereg üzemanyag utánpótlását és a kőolajtermékek exportjától nagyban függő orosz gazdaságot egyaránt.

#Külföld#orosz-ukrán háború#olajfinomító#oroszország#dróntámadás

Címlapról ajánljuk