EUEurópa

EU-eljárás Magyarország ellen a meddőségi klinikák államosítása miatt

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 13:19

Az Európai Bizottság szerint nem indokolható semmilyen közérdekű céllal meddőségi klinikák államosítása.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, a meddőségi klinikák államosítása miatt – közölte Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az rtl.hu-nak elküldött közleményükben azt írják, hogy a Bizottság az eljárást azért indította, mert a magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. Ez pedig sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét.

2021 tavaszán derült ki, hogy 2022 nyarától csak állami meddőségi centrumok végezhetnének mesterséges megtermékenyítést és lombik eljárást. Az indoklás szerint a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek. A Híradónak akkor nyilatkozó szakorvos kijelentette, hogy még hosszabb várólisták lesznek, ha minden beavatkozást az állami kézben lévő klinikáknak kell átvenniük.


Tavaly márciusban a Híradó arról számolt be, hogy romlott a lombikkezelések hatékonysága, mióta az állam átvette a meddőségi klinikákat.


A bizottsági eljárásról szóló közlemény szerint magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban.

A Bizottság megítélése szerint az említett korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal. A Bizottság ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak, a magyar kormánynak pedig két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat – áll a közleményben.

2022 nyarán a Híradó arról számolt be, hogy évente körülbelül 2500-3000 magyar pár választja inkább a külföldi lombikkezelést a hazai helyett, részben a magánklinikák államosítása miatt:


Nyitókép: illusztráció. Fotó: GettyImages

#Európa#európai bizottság#meddőségi klinikák#államosítás#kötelezettségszegési eljárás

Címlapról ajánljuk