EUEurópa

Újra felfüggeszthet magyar uniós forrásokat az Európai Bizottság

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 4. 11:21

Az állami építési beruházásokról szóló 2023. évi LXIX. törvény miatt függeszthet fel magyar uniós forrásokat az Európai Bizottság.

A Portfolio értesülése szerint levelet küldött a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumnak az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG Regio), mert szerintük a tavaly novemberben hatályba lépett, az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

több ponton sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó, összeférhetetlenségi, valamint az EU-források felhasználásáról szóló szabályozásokat.

Az uniós tisztviselők azt kifogásolják, hogy a kormány az új jogszabállyal számos jogon mentességet ad egyes projekteknek, ráadásul ezt átláthatatlan módon teszi.

Az uniós jog és a magyar jogalkotás közti újabb konfliktus miatt az Európai Bizottság az infrastrukturális és építési projekteket érintő operatív programok brüsszeli kifizetéseinek felfüggesztéséről is dönthet. Az Építési és Közlekedési Minisztériumnak küldött levél egy hónapos válaszadási határidőt szabott meg, a problémák tisztázására és részletes válaszadásra szólítva fel a magyar kormányt. A határidő április végén jár le.

A Portfolio cikke szerint az uniós pénzcsap elzárása elsősorban a Magyar Falu Programot és a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programot érintheti.

A minisztérium a Portfolio érdeklődésére azt közölte, hogy bár a törvény elfogadása előtt többször is egyeztettek az Európai Bizottsággal, nem kaptak hivatalosan tájékoztatást ebben az ügyben.

Nyitókép: MTI/Vajda János

#Európa#európai bizottság#kötelezettségszegési eljárás#építési törvény#építési és közlekedési minisztérium#lázár jános

Címlapról ajánljuk