Híradó

Minden szempontból rosszabb lett a helyzet, mióta a kormány államosította lombikprogramot

Major EszterMajor Eszter

2023. március 12. 17:45

Romlott a lombikkezelések hatékonysága, mióta az állam átvette a meddőségi klinikákat- erről először a hvg.hu írt. 2021-ben 10-ből kevesebb mint 2 nő járt sikerrel, a kezelések 16 százaléka volt csak sikeres. A DK szerint a kormány megnehezíti a meddőséggel küzdő párok helyzetét, mert a magánklinikák bezárásával túl sok a páciens, így több teher hárul az állami intézetekre, ahol emiatt nőnek a várólisták. A kormány tervez változtatni a meddőségi központokra vonatkozó szabályokon: a jelenlegi 45 éves korhatárt lejjebb vinnék, de döntés még nincs.  

A Szent János kórház az egyik hely, ahol végeznek meddőségi kezelést a fővárosban. Magyarországon összesen 12 ilyen klinika van.

2019 óta az állam fokozatosan szüntette meg a magán meddőségi klinikákat. Vagy felvásárolta, vagy bezáratta ezeket. Így ma már kizárólag állami intézményekben végzik el a beavatkozást, ami az ötödik próbálkozásig ingyenes.

A hvg.hu írt arról, hogy a magyar klinikák hatékonysága elmarad az európai átlagtól, tízből kevesebb mint két nő jár sikerrel. Az ezt alátámasztó adatokat a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozta nyilvánosságra, egy DK-s politikus írásbeli kérdésére.

Eszerint 2017 és 2019 között az évente elvégzett kezelések több mint 19 százalékából született gyermek, ez 2020-ban már csak 17,9 százalék volt, 2021-ben pedig 16,6 százalékra csökkent. 12 ezer beavatkozásból 10 ezer sikertelen volt és nagyjából 2 ezer gyermek született. 

Ezeket a számokat látva nekem ha most kellene kezdenem és megengedhetném magamnak Magyarországon nem kezdenék bele lombik kezelésbe" – mondta a Híradónak Kazinczy Krisztina, aki korábban több tüntetést is szervezett a klinikák állami kézbe vétele ellen. Szerinte a jelenlegi rendszer képtelen megfelelő ellátást nyújtani.

A kezeléseknek a futószalagszerűség az megnövekedett, tehát a kapacitások érdemben nem nőttek az egészségügyi ellátók oldaláról, a betegek viszont valószínűleg többen lettek a páciensek egyre többet jelentkeztek, ebből következik az, hogy az egészségügyi szakembereknek kevesebb ideje van egy-egy esettel foglalkozni

– magyarázta.

A DK-nál azt mondják, a kormány nem tesz eleget a meddőséggel küzdő párokért, akik közül nagyon sokan inkább külföldön próbálkoznak a magánklinikák bezárása óta.

„Elképesztő mennyiségű biolgóussal és szakemberrel dolgoztak, akik most elhagyták emiatt a pályát. Én azt látom hogy a magánintézmények számai sokkal pozitívabbak voltak és sajnálom, hogy a kormány nem ismeri be, hogy ezzel az állami egészségügyről vette le ezek az intézmények terhet kvázi segítve ezzel a magyar családokat – mondta Ráczné Földi Judit, a DK országgyűlési képviselője.

Gulyás Gergely miniszter 2021-ben éppen azzal indokolta az államosítást, hogy a magánklinikák nem elég hatékonyak.

Vannak visszaélések. Tehát hogyha az egészségügyi szolgáltató, vagy finanszírozás az öt próbálkozást biztosított, akkor ez általában csodák csodája ez ötödikre volt sikeres

– közölte akkora Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Most hiába kérdeztük az illetékes minisztériumot, hogy bő másfél évvel később mit gondolnak, mennyire működnek hatékonyan az állami kézben lévő meddőségi klinikák, nem kaptunk választ. Gulyás Gergely egy hónappal ezelőtt a lombikkezelésekről azt mondta: nagy változásokat nem terveznek, a jelenlegi korhatárt – vagyis hogy a nők legfeljebb 45 éves korukig vehessék igénybe az ingyenes beavatkozást – szakmai javaslatok alapján lejjebb vinnék. Erről egyelőre nincs döntés.

#Híradó#Videó#egészségügy#lombik#lombikprogram#államosítás

Címlapról ajánljuk