EUEurópa

Az Európai Unió eljárást indított az AliExpress ellen

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 15:28

Az Európai Unió eljárást indított az AliExpress ellen, mert a kínai online kereskedelmi platform megsérthette a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt.

 

Az Európai Bizottság eljárást indított annak vizsgálatára, hogy az AliExpress kínai online kereskedelmi platform megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA), írja az MTI. A brüsszeli testület azzal indokolta az eljárást, hogy az előzetes vizsgálatok alapján az AliExpress nem tartja be a szolgáltatási feltételeit. A Bizottság szerint 

a vállalat online felületein a fogyasztók továbbra is megtalálhatnak az egészségre kockázatot jelentő bizonyos termékeket, például hamis gyógyszereket élelmiszereket, étrendkiegészítőket, illetve hozzáférést enged a pornográf tartalmakhoz a kiskorúak számára.

Az EU szerint az AliExpress nem tesz eleget az illegális tartalom terjesztésének, valamint a szándékos manipuláció megakadályozására. Hiányosságokat tártak fel az olyan funkciókból eredő kockázatok megelőzése terén is, mint például az illegális vagy káros termékeket népszerűsítő hirdetések, továbbá a platformot használó kereskedőktől kért információk összegyűjtésére és értékelésére vonatkozó kötelezettség betartása tekintetében.

 Az AliExpressnek kereshető és megbízható adattárat kell biztosítania a megjelenő hirdetések között, ebben is hiányosságokat találtak. Amennyiben a vizsgálat során feltárt hiányosságok bizonyosságot nyernek, a felsorolt mulasztások a DSA vonatkozó előírásainak megsértését jelentik. A Bizottság most kiemelt vizsgálatot fog végezni a feltárt hiányosságok alapos megismerésére, folytatja a bizonyítékok gyűjtését további információk bekérésével, meghallgatások lefolytatásával.

Nyitókép: Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

#Európa#európai bizottság#európai unió#eljárás#aliexpress#online#kereskedelem

Címlapról ajánljuk