EUEurópa

Az EU eljárást indított a TiKTok ellen

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 16:47

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen. A brüsszeli testület amiatt aggódik, hogy a videómegosztó alkalmazás függőéget okoz, nem tesz eleget a kiskorúak védelme érdekében és átláthatatlanul működik.

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen annak értékelésére, hogy a közösségi médiavállalat megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt – írja az MTI.

A brüsszeli testület közleménye szerint a kínai ByteDance tulajdonában álló videómegosztó alkalmazás „feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”. Az EU szerint könnyen függőséghez vezet, hogy az algoritmus kapcsolódó, folyamatosan frissülő tartalommal látja el a felhasználókat.

A Bizottság amiatt is aggódik, hogy a kiskorúak nem megfelelő tartalmakhoz való hozzáférésének megakadályozására használt életkor-ellenőrző rendszer „nem feltétlenül észszerű, arányos és hatékony”. A mostani eljárás emellett vizsgálja azt is, hogy a TikTok megsérthette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a reklámok átláthatósága és a vonatkozó adatok hozzáférhetőségének területén.

„A TikToknak mint a gyermekek és tizenévesek millióit elérő platformnak teljes mértékben meg kell felelnie a jogszabálynak, és különleges szerepet kell játszania a kiskorúak online védelmében” – mondta Thierry Breton belső piacért felelős biztos. Az eljárás hivatalos megindítását követően a Bizottság folytatja a bizonyítékok gyűjtését, egyebek mellett további információkra vonatkozó kérésekkel, meghallgatások és vizsgálatok lefolytatásával.

A Híradónak korábban nyilatkozó gyermekpszichológus szerint a platformon túl sok inger éri a gyerekeket, ezért függőséget okozhat, és könnyen találkozhatnak szexuális tartalmakkal is. Magyarországon is felmerült már a TikTok korlátozása: az LMP tavaly tavasszal gyermekvédelmi javaslatot nyújtott be azért, hogy betiltsák a kiskorúaknak az alkalmazás használatát.


Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images

#Európa#európai bizottság#eljárás#tiktok#videómegosztó#gyermekvédelem#függőség#átláthatóság

Címlapról ajánljuk