EUEurópa

Az Európai Bizottság hatástalaníthatja az Orbán-vétót

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 12:33

Egy friss bizottsági javaslat megszüntetné az egyhangúsági követelményt bizonyos területeken az EU-bővítésnél, ami hatástalaníthatja az Orbán-vétót.

Hogy a több mint 30 tagúra bővülő Európai Unió kormányozható legyen, az Európai Bizottság belenyúlna a EU döntéshozatali szabályrendszerébe – írja szerda reggeli hírlevelében a Politico, számolt be róla a Portfolio.

A brüsszeli lap betekintést kapott a Ursula von der Leyen bizottsági elnök által jegyzett javaslatba az EU csatlakozási folyamatának módosításáról. A kezdeményezés értelmében megszüntetnék az egyhangúsági követelményt a külpolitika, illetve az adózás terén, és áttérnének a régóta szorgalmazott minősített többség szerinti döntéshozatalra. A lap szerint 

ezzel gyakorlatilag hatástalaníthatnák Orbán Viktor uniós döntéshozatalt időnként megbénító vétófenyegetésének jelentős részét.

Megjegyzik, ehhez a hatalmas változtatáshoz a Bizottság jogi álláspontja szerint nincs szükség az uniós alapszerződések módosítására sem. A lap által röviden ismertetett bizottsági stratégiának egyébként az az alapja, hogy eddig évtizedekig is várakozhattak az EU-csatlakozásra váró tagállamok, és Ukrajna esetében is egyelőre beláthatatlan távolságra van a teljes jogú tagság.

Ez sokszor az unióhoz való közeledésbeli visszafordulásban is lecsapódott egyes nyugat-balkáni országoknál, ezért inkább feladja a mindent-vagy-semmit elvárásrendszert az EU. A Portfolio szerint így bizonyos reformok teljesítéséért cserébe bizonyos uniós tagsági jogokat el lehet majd nyerni, így például a közös belső piachoz hozzá lehet férni. Mint írja a lap, a 

fokozatos, több lépcsőben megvalósuló EU-csatlakozás új lendületet adhat a folyamathoz, illetve kitartásra, további erőfeszítésekre ösztönözheti a Nyugat-Balkánt, Ukrajnát és Moldovát.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

 

#Európa#európai bizottság#eu-csatlakozás#ukrajna#moldova#orbán viktor#vétó#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk