EUEurópa

Egy VIII. kerületi lakhatási projekt kapta az Európai Bizottság rangos díját

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 21:56

A győztesek egy négyemeletes épületet alakítanának át közösségi célokra Józsefvárosban.

Az Európai Unió Új Európai Bauhaus-díjának idei 20 nyertese között az ígéretes fejlesztési koncepciókért járó Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai elnevezésű elismerés egyik díjazottja az Együttműködés a közösségekért című magyarországi projekt lett, írja az MTI az Európai Bizottság közleménye alapján.

A negyedik alkalommal átadott Új Európai Bauhaus-díjakkal olyan kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket díjaz az Európai Bizottság, amelyek ötvözik a fenntarthatóságot, a befogadást és az esztétikumot, bemutatva, hogy az európai zöld megállapodás miként gazdagíthatja az emberek és a közösségek életét.

Az ígéretes koncepciókért járó Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai díjat kilenc projekt kapta meg: egy spanyolországi, két németországi, két portugáliai, egy görögországi, egy ukrajnai és egy belgiumi, valamint egy magyar.

A magyar projekt célja a megfizethető lakhatás és a befogadás előmozdítása körforgásos felújítás és fenntartható gyakorlatok segítségével. A nyertesek, Csűrök Adél, Úr Eszter, Jakabos Júlia és Nagy Orsolya egy VIII. kerületi négyemeletes épületet szeretnének átalakítani egy közösségi, szövetkezeti tulajdonosstruktúrában működő hellyé, amely megengedhető lakhatást kínálna sérülékeny társadalmi csoportokhoz tartozóknak, azaz bántalmazott nőknek és fiataloknak. Csűrök korábban Facebook-oldalán azt írta: 

A Ganz-telepen újítanánk fel egy épületet, aminek részeként kollégiumot, irodákat és helyi civil kezdeményezéseknek tereket hozhatnánk létre.

Nyitókép: Facebook

#Európa#európai bizottság#díj#viii. kerület#lakhatás#válság#épület#józsefváros

Címlapról ajánljuk