Külföld

Itt az első kormányreakció az Európai Parlament fenyegető javaslatára

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 17:50

Varga Mihály pénzügyminiszter fogalmazta meg a kormány álláspontját. 

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfő éjszakai szavazása eredményeképpen kereset megindítását javasolja az Európai Bizottsággal szemben, amiért az tavaly decemberben jóváhagyta 20,1 milliárd euró a jogállamisági problémák miatt befagyasztott forrás felszabadítását. Német politikusok nyíltan arról beszéltek, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság így vette meg Orbán Viktort a decemberi uniós csúcs előtt, amikor Ukrajna csatlakozása volt a fókuszban.

A jogi bizottság döntését a kormány nevében először Varga Mihály pénzügyminiszter kommentálta kedd délután egy Faceboook-videóban. Varga Mihály Brüsszelből jelentkezett be, a támogatásokat „nekünk jogosan járónak” nevezi, a jogi bizottság lépését pedig elképesztőnek.


„Ezt elképesztőnek tartom, hiszen Magyarország minden bizonyítékát beadta az Európai Bizottságnak annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem sérül, a szükséges mérföldköveket hazánk teljesítette. Ezután hozott döntést a Bizottság arról, hogy a támogatásokat december után elindítja Magyarország irányába” – mondta Varga Mihály, aki szerint a jogi bizottság a jogi valóságtól messze elrugaszkodott, politikai kavarásba kezdett.

Nyitókép: Olivier Hoslet / EPA / MTI

#Külföld#európai bizottság#európai parlament#varga mihály#uniós pénz

Címlapról ajánljuk