Külföld

Német politikusok: Orbán Viktort megvásárolták, Ursula von der Leyen elnézi a korrupciót

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 15:12

Számos uniós politikus nem hiszi el, hogy Ursula von der Leyen azért engedélyezte 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós forrás felszabadítását, mert Magyarország igazságügyi reformokat vezetett be.

A német ARD által készített Tagesschau is beszámolt róla, hogy felmerült a gyanú, hogy az Európai Bizottság tulajdonképpen megvásárolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök jóváhagyását az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokhoz, amikor Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke 10,2 milliárd eurónyi, korábban befagyasztott uniós forrás felszabadítását engedélyezte Magyarország számára a decemberi uniós csúcs előtt. Ursula von der Leyen ezt akkor a Magyarországon bevezetett igazságügyi reformokkal indokolta.

Sok európai parlamenti képviselő viszont nem adott hitelt ennek, így például Daniel Freund zöldpárti politikus sem, politikai manőverként értékelte a lépést.

Ami még rosszabb: felmerül a gyanú, hogy a Bizottság elnöke hagyta magát megzsarolni Orbán Viktor által. Ezt nem lehet megengedni. És ennek tisztázása érdekében az Európai Parlament most az Európai Bírósághoz fordul

– magyarázta Freund. 

A jogi lépések megtételéről szóló határozatot a Jogi Bizottság elsöprő többséggel, 16 igen és egy nem szavazattal hagyta jóvá. Ursula von der Leyen saját frakciója, az Európai Néppárt (EPP) is támogatta. A végleges bejelentés a következő napokban várható. A Politico értesülései szerint csütörtökön az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői döntenek arról, hogy megadják-e a végleges jóváhagyást az EP elnökének arra, hogy a bírósághoz forduljon az ügyben. Ezt a szociáldemokraták, a zöldek, a baloldaliak, a liberálisok és a Néppárt is meg fogja szavazni.

Természetesen nem arról van szó, hogy a Bizottság vagy elnöke jó hírnevét csorbítanák, mondta Axel Voss, a CDU európai parlamenti képviselője a Tagesschaunak. A néppárti frakció – amelyhez az uniópárti képviselőcsoport is tartozik – jogi ügyekért felelős szóvivője hangsúlyozta, hogy különösen fontos a jogállamiság elveinek és az EU általános értékeinek védelme, különösen a közelgő júniusi európai parlamenti választások előtt. Voss úgy fogalmazott:

Világossá akarjuk tenni, hogy a jogállamiság megsértését nem lehet egyszerűen elfogadni. Éppen ezért nem ismerem el, hogy ezzel a lépéssel ténylegesen kárt okoznánk a Parlament vagy az Európai Unió megítélésének.

A per célja továbbá, hogy fényt derítsen arra, mekkora mozgástere van az Európai Bizottságnak a költségvetési források visszatartásáról szóló döntésekben. Az Európai Parlament által megrendelt jogi szakvélemény nem jutott egyértelmű következtetésre.

René Repasi jogász, német szociáldemokrata politikus szerint emiatt azt sem lehet megjósolni, hogy a Bíróság hogyan fog dönteni. A Jogi Bizottság tagja hangsúlyozta: nem szabad politikai játszmákat játszani a jogállamisággal.

És már most kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a bírói függetlenség, amiről itt szó volt, valóban helyreállt-e Magyarországon. Másrészt az unió pénzügyi érdekeinek védelméről van szó.

A jogállamiság megsértése, például a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya esetén nagy a veszélye annak, hogy az európai adófizetők pénze egyenesen sötét csatornákba szivárog, mondja Moritz Körner, az Európai Parlament FDP-frakciójának elnöke: 

Nem fogadhatjuk el, hogy Ursula von der Leyen elnéző legyen a korrupcióval szemben.

A perben az Európai Bizottság határozatának megsemmisítését kérik, ez azt jelentené, hogy siker esetén felszabadított pénzt vagy visszakövetelhetnék, vagy beszámíthatnák a jövőbeni kifizetésekbe. Mindenekelőtt azonban jelzés, hogy az Európai Bizottság ne fontolgassa a fennmaradó, még befagyasztott 20 milliárd euró idő előtti kifizetését Magyarországnak.

Roberta Metsola parlamenti elnöknek március 25-ig van lehetősége arra, hogy az ügyet a luxembourgi Európai Bíróság elé vigye.

Február elején Orbán Viktor az állami rádióban magyarázta, hogy miért szavazta meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást:


Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Külföld#orbán viktor#ursula von der leyen#európai bizottság#európai parlament#korrupció#külföldi lapok#németország

Címlapról ajánljuk