EUEurópa

Bíróság elé állítják Ursula von der Leyent, mert engedett Orbánnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 6:55

Az Európai Bizottság elnökének saját pártcsaládja is úgy látja, hogy a testület megszegte azon kötelezettségét, hogy megvédje az európai adófizetők pénzét a visszaélésektől.

Történelmi lépésnek nevezi a Politico Brussels Playbook hírlevele, hogy az Európai Parlament (EP) bíróság elé állítja az EU végrehajtó testületét, amiért az feloldotta 10,2 milliárd eurónyi forrás visszatartását Magyarország számára.

Mint írják, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tavaly decemberben jelentette be a korrupciós és jogállamisági aggályok miatt befagyasztott pénzek kifizetését, majd ezután került sor a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács ülésére, ahol Orbán Viktor korábbi fenyegetéseivel ellentétben nem vétózta meg, hogy elkezdjék az uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

A Politico értesülése szerint 

keddre virradó éjjel zárt ajtók mögött tanácskozott az EP jogi bizottsága, itt született a döntés arról, hogy bepereljék az Európai Bizottságot, amiért megszegte azon kötelezettségét, hogy megvédjék az európai adófizetők pénzét a visszaélésektől.

A bizottság a döntést majdnem egyhangúan, 16 szavazattal, tartózkodás nélkül, egyetlen szélsőjobboldali ellenszavazat mellett fogadta el. Von der Leyen saját pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt is a pártokon átívelő döntés mögé állt.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő a Politicónak azt mondta, hogy az Európai Bizottság ellentmondásba keveredett az ügyben, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamiságot, az EP pedig jelzést küldött a Bizottság elnökének arról, hogy a jogállamiságot nem lehet elcserélni Orbánnal kötött alkukra.

Csütörtökön az EP képviselőcsoportjainak vezetői döntenek arról, hogy megadják a végleges jóváhagyást az EP elnökének arra, hogy a bírósághoz forduljon az ügyben. Ezt a szociáldemokraták, a zöldek, a baloldaliak, a liberálisok és a Néppárt is meg fogja szavazni – értesült a Politico.

#Európa#európai parlament#európai bizottság#ursula von der leyen#daniel freund#Európai Unió Bírósága

Címlapról ajánljuk