EUEurópa

Enged a parasztoknak Brüsszel, elhalasztják az új zöld szabályok bevezetését

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 16:37

„Segítő kezet nyújtunk a gondokkal küszködő agrárágazatnak” – jelentette be Maros Sefcsovics, az Európai Bizottság alelnöke. A testület elhalasztja az új EU-s zöld szabályok bevezetését a parasztgazdák tüntetéseire reagálva, akik több uniós államban is az utcára vonultak.

Sefcsovics azt mondta: „El akarjuk kerülni a polarizációt, amely megnehezít minden párbeszédet vagy döntéshozatalt”. Emellett elismerte, hogy „Európa sok részén rendkívüli időjárás uralkodott, és ez áradásokat, másutt meg aszályt okozott. Ez hátrányosan befolyásolta a parasztgazdaságok működését, csökkentette jövedelmüket. Ehhez jött még az energiaválság, amely fokozta a kiadásokat, és csökkentette a jövedelmeket”.

A Euronews tudósítása szerint a mostani döntés értelmében a gazdáknak nem kell 2025-ig parlagon hagyniuk a termőföld négy százalékát. Ezt az előírást eredetileg azért hozták, hogy segítség a talaj regenerálódását, és megőrizzék a biodiverzitást.

Az utóbbi napokban főleg Franciaországban történtek jelentősek. „Párizs ostromának” részeként a gazdák traktorokkal szállták meg a fővárost. Arnaud Rousseau, a tiltakozó mozgalmat szervező legnagyobb gazdaszervezet vezére ezért azt mondta a sajtónak, hogy „nagyon nagyok az elvárások: mindenki magasabb jövedelmet, kisebb importot követel és kevesebb zöld előírást. Igyekszem nyugalomra inteni a forró fejűeket, hogy rádöbbenjenek arra: minden követelésünket nem érhetjük el” – idézte fel a HVG.

A gazdák már Brüsszelben is tüntetnek, erről készült képgalériánkat itt tudja megnézni.

A gazdák azért vonultak Brüsszelbe csütörtökön, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unió vezetőire. Azt szeretnék, hogy tegyenek többet az adók, az emelkedő költségek és az olcsó importáruk ellen. A demonstráció egybeesett a közelben zajló EU-csúccsal, ahol csütörtökön megállapodás született az 50 milliárd eurós segélycsomagról Ukrajnának.

A tüntetésen Olaszországból, Spanyolországból és más európai országokból érkezett demonstrálók is részt vettek. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök az egynaposra tervezett uniós csúcstalálkozó előestéjén, szerdán maga is találkozott a belvárosban tüntető gazdákkal.

Nyitókép: Gazdák tüntetést Brüsszel belvárosában, a Luxemburg téren, az Európai Parlament előtt. Fotó: Váczi Andrea/rtl.hu

#Európa#paraszt#gazda#tüntetés#eu#zöld#szabály#tiltakozás#párizs#brüsszel#európai bizottság

Címlapról ajánljuk