Külföld

Párizst „ostromolják” a dühös gazdák, akiktől a francia kormány is tart

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 16:44

Az uniós természetvédelmi szabályokat is megváltoztatnák a tiltakozók követelésére.

A Reuters szerint Párizs „ostromára” készülnek azok a gazdálkodók, akik Franciaország-szerte lezárták az utakat, hogy rávegyék a kormányt arra, nyújtson számukra több segítséget az infláció és az olcsó importáru okozta nehézségek leküzdéséhez.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a tiltakozás fokozódásától tartó és az európai parlamenti választásra készülő francia kormány már lemondott azon tervéről, hogy jelentősen csökkentse a mezőgazdasági célra használt üzemanyag ártámogatását, és arra is ígéretet tett, hogy könnyít a környezetvédelmi szabályokon. A gazdaszervezetek szerint azonban az ígéretek nem elegendők.

Az egyik szervezet, az FNSEA vezetője, Arnaud Rousseau az RTL rádiónak azt mondta, fokozni akarják a nyomást, ezért lezárnak minden Párizsba vezető főbb autópályát. Azt remélik, hogy ennek hatására gyorsan megtalálják a válsághelyzetből kivezető utat. Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter szerint Emmanuel Macron az uniós vezetők csütörtöki találkozóján gazdálkodópárti politikát fog sürgetni.

A gazdák egyebek mellett kifogásolják, hogy természetvédelmi okból a földjeik 4 százalékát parlagon kell hagyniuk, hogy uniós támogatást kapjanak. A Reuters uniós tisztviselőktől úgy értesült, hogy az Európai Bizottság francia kérésre vizsgálja, hogy módosítja a szabályozást, ami alól egyébként átmenetileg már felmentették a gazdákat az ukrajnai háború és élelmiszerbiztonsági aggályok miatt.

Belgiumban is tüntetnek a gazdák, akik megbénították a Brüsszelt övező körgyűrűt, tucatnyi traktor pedig behajtott az uniós intézményekhez, ahol hangosan dudáltak. A feldühödött gazdák több, spanyol zöldséget szállító teherautót is megállítottak és kiöntötték szállítmányukat az egyik belga kereskedelmi lánc elosztóközpontjának közelében.

Mint arról korábban a Híradóban beszámoltunk, Németországban is gazdatüntetések okoztak közlekedési káoszt. A gazdálkodók elégedetlenségéből szélsőjobboldali erők húznak politikai hasznot.


Nyitókép: REUTERS/Benoit Tessier

#Külföld#franciaország#belgium#gazdatüntetés#mezőgazdaság#tüntetés#tiltakozás#európai unió

Címlapról ajánljuk