Kultúra

Rövid haja miatt szedték szét a férfi kommentelők a francia szépségkirálynőt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 18. 17:54

A 20 éves Eve Gilles az első rövid hajú győztes a francia szépségverseny százéves történetében, és egy sor politikus melléállt a kritikusokkal szemben.

Eve Gilles, egy 20 éves dunkirki modell lett a hétvégén a Miss France 2024 szépségverseny győztese. A francia sajtó egyebek mellett azt emelte ki a szombati esemény apropóján, hogy Eve Gilles az első rövid hajú királynő a szépségverseny több mint százéves történetében.

Ezt a változatosságot ő maga is külön kiemelte egyik nyilatkozatában, miután szépségkirálynővé koronázták:

Senki nem szabhatja meg, hogy ki vagy. Ahhoz voltunk szokva, hogy gyönyörű, hosszú hajú Miss Franciaországokat lássunk, de én inkább rövid hajat, androgün megjelenést választottam

– mondta, hozzátéve, hogy minden nő különböző, és „mi mind egyediek vagyunk”.


A rövid, pixie frizurájú Eve Gilles győzelme és nyilatkozata sok férfi kommentelőben keltett ellenérzést, írja a Sky News.

A Twitteren, Facebookon és Instagramon is aktív hangadók szerint Eve Gilles egy woke-ideológiát terjesztő ultrafeminista nőszemély, a patinás francia szépségversenyt pedig kisiklatta a woke-ideológia. Sokan kritizálták a szépségkirálynő vékony, fiús alakját, arra utalgatva, lehet hogy Eve Gilles nem is nő, hanem transznemű férfi.


A francia politikusok közül többen is kiálltak Eve Gilles mellett, Sandrine Rousseau zöldpárti parlamenti képviselő azt írta Twitteren, hogy megdöbbentették az Eve Gilles-t támadó kommentek.

A hajunk, és az, hogy mit csinálunk vele, hogyan formázzuk, nem a férfiak dolga. Pont.

Fabien Roussel, a Francia Kommunista Párt nemzeti titkára azt írta, hogy támogatja Eve Gilles-t,

aki már most is szenved egy olyan társadalom erőszakától, amely nem fogadja el, hogy a nők a maguk sokszínűségében határozzák meg magukat.


Nyitókép: Foc Kan/WireImage / Getty Images

#Kultúra#franciaország#szépségverseny#eve gilles#rövid haj

Címlapról ajánljuk