Külföld

Lemondott a francia miniszterelnök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 8. 19:01

Lemondott hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök, Emmanuel Macron várhatóan kedd reggel nevezi meg Borne utódját.

Benyújtotta kormánya lemondását hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök, és Emmanuel Macron köztársasági elnök elfogadta.

Bár formailag a miniszterelnök mondott le, az elnöki hivatal hetek óta jelezte, hogy a heves parlamenti vitát kiváltott bevándorlási törvény elfogadása után Emmanuel Macron államfő át akarja szervezni a kormányzatot. Az elnök ugyanis új lendületet akar adni második mandátumának, amelynek 2027 végéig tart. (A francia alkotmány szerint az elnök nem jelöltetheti magát harmadjára.)

„Miniszterelnök asszony, kedves Élisabeth Borne, az ön munkája a nemzetünk szolgálatában nap mint nap példaértékű volt. Ön az államasszonyok bátorságával, elkötelezettségével és elszántságával valósította meg projektünket. Teljes szívből köszönöm Önnek” – írta Macron Twitteren, miután hivatalában fogadta a kormányfőt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az új kormány kinevezéséig a húsz hónappal ezelőtt hivatalba lépett Élisabeth Borne és kormánya tagjai kezelik a folyó ügyeket. A 62 éves Élisabeth Borne távozása elnöki források szerint jelentős mértékű kormányátalakítást von maga után, amelynek megszervezése az új miniszterelnök feladata lesz.

Élisabeth Borne a második nő volt a francia miniszterelnöki székben. A baloldalról érkezett, technokrataként kezelt kormányfő a közvélemény-kutatások szerint nem volt népszerű a franciák körében, és köztudott volt, hogy az államfővel sem találta meg a közös hangot.

Emmanuel Macron várhatóan kedd reggel nevezi meg az új miniszterelnököt. A francia hírtelevíziók és az AFP hírügynökség értesülése szerint a posztra Gabriel Attal oktatási miniszter a legesélyesebb, aki a közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg a legnépszerűbb francia politikus.

Nyitókép: Christian Liewig - Corbis/Corbis via Getty Images

#Külföld#franciaország#emmanuel macron#élisabeth borne#miniszterelnök#lemondott#kormányátalakítás

Címlapról ajánljuk