Belföld

Orbán Viktor tüntető gazdákkal találkozott Brüsszelben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 20:16

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelbe érkezett, és a csütörtöki tárgyalások előestéjén a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott. Orbán Viktor szerint le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelbe érkezett és a csütörtöki, egynaposra tervezett uniós csúcstalálkozó előestéjén a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott. A magyar kormányfő arról beszélgetett a tüntetőkkel, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára, mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor szerda este Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is.

Orbán Viktor belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit. A magyar kormányfő szerint az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.


Orbán Viktor szerint az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki. „Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz” – mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani.

„Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva” – tette hozzá.

Orbán Viktor kifejtette, hogy szerinte le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni”. „Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik” – tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#brüsszel#gazdatüntetés#ukrajna#mezőgazdaság#Európa

Címlapról ajánljuk