EUEurópa

A világ szeme a hétfői ukrán-magyar külügyi találkozón, a fő kérdés, hogy lép-e valami meglepőt Orbán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 28. 15:31

A CNN elemzése szerint a nyugati országok árgus szemmel figyelik a Putyinnal szoros kapcsolatokat ápoló magyar miniszterelnököt, hogy előrukkol-e megint valamivel, amivel valami váratlant lép.

Ukrajna ellen csaknem két évvel ezelőtt indult meg a totális orosz offenzíva. A Moszkva által speciális katonai műveletnek nevezett népirtó háború kezdete óta most először találkoznak Magyarország és Ukrajna külügyminiszterei. Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter Ungváron tárgyalnak majd a két ország diplomáciai kapcsolatainak javításáról, és a várakozások szerint szó lesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közti találkozó szervezéséről is.

A CNN vasárnapi külpolitikai elemzése szerint a hétfői ukrán-magyar külügyi találkozót árgus szemmel figyelik Ukrajna szövetségesei, a NATO és az Európai Unió tagállamai, ugyanis az ukrajnai orosz invázió kezdete óta végig Magyarország volt a leggyengébb láncszem a Nyugat Vlagyimir Putyinnak adott válaszában, noha az Oroszország elleni szankciókat eddig mindig megszavazta Magyarország.

Orbán Viktor azonban hatékonyan lassította az Ukrajnának nyújtandó segélyeket, nyilatkozataiban többször kétségbe vonta Ukrajna esélyét a győzelemre, amikor pedig Putyinnal találkozott, nem volt hajlandó háborúnak hívni a háborút, csak a putyini propaganda által engedélyezett különleges katonai művelet kifejezést használta. Az RTL Híradónak elmondta, hogy szerinte ezzel miért nincs probléma.


Mindeközben az Orbán-kormány komoly akadályt gördített Finnország és Svédország NATO-csatlakozása elé is, utóbbit még meg sem szavazta.

A CNN szerint most az egyik fő kérdés, hogy Magyarország ismét előáll-e valamivel az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós támogatási csomaggal kapcsolatban, amelyet már decemberben meg lehetett volna szavazni, de Orbán Viktor megvétózta, arra hivatkozva, hogy az uniós költségvetésben szereplő pénz nem kerülhet az EU-n kívülre. A magyar kormányfő kritikusai arra hívták fel a figyelmet, hogy bár Orbán visszautasítja a zsarolás vádját, vétója hátterében a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárás, az emiatt befagyasztott uniós forrásokhoz való hozzáférés állhat.

Orbán kritikusai szerint azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Orbán egyedülállóan szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Sok nyugati tisztviselő úgy véli, Orbán kihasználja ezt a kapcsolatot, hogy megfélemlítse európai szövetségeseit: viselkedésével azt mutatja, képes Ukrajna támogatását gáncsolni, és ezzel egyéb területeken engedményeket csikar ki az uniótól.

Nem titok, hogy Magyarország egyre kényelmetlenebb társnak számít az Európai Unió és NATO többi tagországa számára, 

írja a CNN. Az elmúlt néhány évben Orbán egy sor kérdésben szembement szövetségeseivel, mindezek közül az ukrajnai válság világította meg leginkább Magyarország és nyugati szövetségesei közötti törésvonalat.

A hétfői külügyminiszteri találkozóra várakozva nyugati tisztségviselők a CNN-nek azt mondták, hogy a színfalak mögött óriási győzelemnek könyvelnék el, ha Magyarország lemondana vétójáról. 

Többségük azonban attól tart, hogy Magyarország ismét akadályokat gördít majd Ukrajna támogatása elé, és olyan új húzásokra készülnek Orbán részéről, amelyek lelassítják a nyugati támogatást.

Az optimistább diplomaták szerint van esély arra, hogy Orbán hátrébb lép: miközben Orbán hazai és moszkvai közönségének játszik a nyilvánosság előtt, végül minden korábbi uniós és NATO-intézkedést támogatott, még ha fogcsikorgatva is. Mások szerint viszont Orbán pontosan tudja, milyen értékes támogatása a Nyugatnak, így tovább folytathatja zsarolós játszmáit, mert tudja, hogy így is képes engedményeket elérni.

Nyitókép: Fernando Gens/picture alliance via Getty Images

#Európa#orosz-ukrán háború#magyarország#ukrajna#orbán viktor#diplomácia#nato

Címlapról ajánljuk