Külföld

Súlyos, 330 millió dolláros veszteséget szenvedett az orosz légierő egy rejtélyes ukrán támadásban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 15. 14:24

Az ukrán légierő lelőtt egy kulcsfontosságú orosz repülőgépet az Azovi-tenger fölött, egy másik épp csak megúszta.

Vasárnap este jelentek meg a Telegramon és Twitteren az első meg nem erősített információk arról, hogy az orosz légierő elvesztett két nagyon fontos repülőgépet az Azovi-tenger fölött. A kezdeti, főként ukrán forrásokból származó hírek arról szóltak, hogy az ukrán légierő lelőtt egy Berijev A-50 légtérellenőrző repülőgépet és egy Il-22-es parancsnoki repülőgépet.

Hétfő délelőtt orosz Telegram-csatornák (köztük a légierőhöz erősen „bekötött” Fighterbomber) megerősítették, hogy az orosz légierő elvesztett egy A-50-es repülőgépet, míg egy Il-22-es megsérült, de sikerült a pilótának eljutnia egy orosz reptérig és leszállnia a géppel.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka fél 11 után nem sokkal közölte Telegramon, hogy az ukrán légierő egy jól megtervezett akciót hajtott végre az orosz légierő A-50 nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépe és Il-22 parancsnoki repülőgépe ellen az Azovi-tenger fölött. Zaluzsnij egy videót is közzétett, amin az Azovi-tenger fölötti repülőgép-mozgásokat mutatja, ezen látni két olyan gépet, amelyek sebessége gyorsan csökken, majd eltűnnek a radarról.


Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy milyen nagy hatótávolságú fegyverekkel hajtotta végre az ukrán légierő az ukrán frontvonaltól nagy távolságra történt támadást.

Az orosz és ukrán háborús és katonai bloggerek egymásnak szögesen ellentmondó spekulációkat tettek közzé, az egyik verzió szerint az orosz légvédelem vette célba a saját gépet (amire volt már korábban példa), egy másik szerint egy fronthoz közeli Patriot légvédelmi üteg vett részt az akcióban, míg egy harmadik szerint olyan nyugati fegyvere van az ukrán hadseregnek, amiről a nagy nyilvánosság nem tud.


Az A-50-es lelövése érzékeny veszteség az orosz légierő számára, mivel az ilyen repülőgép kulcsfontosságú szerepet játszik az Ukrajna fölötti légtér ellenőrzésében. A nagy hatótávolságú radarral felszerelt repülőgép az ukrán célpontok elleni légitámadások összehangolásában vett részt, valamint az ukrán légierő gépeit is szemmel tudta tartani. Az orosz légierőnek mindössze 9-10 ilyen 330 millió dollárba kerülő gépe van röpképes állapotban, és ezek szétszórtan állomásoznak Oroszország egymástól távoli repülőterein, a hartalmas orosz légteret lefedve. Az, hogy tudja-e rövid időn belül pótolni a fekete-tengeri, délkelet-urkajnai térségben elszenvedett súlyos veszteséget az orosz légierő, egyelőre kérdéses.

Ami a másik gépet illeti, a napközben csordogáló hírek szerint egy Il-22M parancsnoki, műveletirányító gép sérült meg a támadásban. Ilyen repülőgéppel utazott egyébként Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke, amikor lelőtték.

A szóban forgó gépről megjelent egy fotó is az orosz és ukrán közösségi csatornákon, amin jól látható, hogy a farokrészen rengeteg repesz okozta lyuk tátong rajta.


Nyitókép: az orosz légierő egyik A-50-es gépe Moszkva fölött, a 2020-as győzelem napi légiparádén – Fotó: Evgeny Biyatov - Host Photo Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#orosz légierő#ukrán légierő#a-50#il-22

Címlapról ajánljuk