Külföld

600 kilométert gyalogoltak ukrán kommandósok, hogy orosz bombázókat semmisítsenek meg

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 24. 6:09

Mélyen Oroszország területén hajtott végre diverzáns akciót egy ukrán egység tavaly augusztusban, vezetőjük posztumusz kitüntetésben részesült.

Posztumusz kitüntetésben részesült Oleg Babij, az ukrán hadsereg egyik különleges felderítő egységének parancsnoka, közölte a védelmi minisztérium. Az Ukrajna Hőse kitüntetést egy tavaly augusztusi diverzáns akció végrehajtásáért kapta Oleg Babij, aminek részleteiről eddig nem tudhatott a nagy nyilvánosság.

A közlemény szerint az Oleg Babij ezredes vezette ukrán kommandó mélyen behatolt Oroszország területére, ahol hatszáz kilométert tettek meg gyalog. A csapat feladata egy orosz katonai repülőtér elérése volt, ahonnan Tu-22M3 szuperszonikus bombázók szálltak fel rendszeresen, hogy ukrán városokat támadjanak.

Az ukrán katonák behatoltak a repülőtérre, ahol egy Tu-22-es repülőgépet megsemmisítettek, kettőt pedig megrongáltak, jó időre kivonva azokat a forgalomból.

Hatszáz kilométert gyalogoltak ukrán kommandósok, hogy orosz bombázókat semmisítsenek meg
Fotó: Russian Defence Ministry/Anadolu Agency via Getty Images

 

Az ukrán egység ezután sikeresen visszatért Ukrajnába, ahol azonban orosz csapatokkal kerültek összetűzésbe 2023. augusztus 30-án. Az összecsapásban Oleg Babij ezredes halálosan megsebesült.

Az ukrán hadsereg különleges egysége Oleg Babij vezetésével kilenc sikeres felderítő betörést hajtott végre Oroszországban, valamint részt vett az ellenállási mozgalom megszervezésében és támogatásában, kulcsfontosságú orosz katonai létesítmények felderítésében. 

Hozzászólna?

 

Nyitókép: Wojtek Laski/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kommandó#oroszország

Címlapról ajánljuk