Gazdaság

Hétfőtől kezdve a magyar kamionosok is blokkolni akarják az ukrán teherforgalmat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 9. 20:10

A lengyel és szlovák fuvarozókhoz hasonlóan a magyar kamionosok is korlátozni akarják az ukrán közúti teherforgalmat, szilveszterig tartó forgalomlassító demonstrációba kezdenének hétfőn.

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a „tönk szélére”, mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek.

Árvay Tivadar szerint az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy – alapvetően humanitárius szállítások miatt – megjelenjenek a közös piacon. Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent, mondta Árvay Tivadar.

A magyar fuvarozók azt nehezményezik, hogy az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Az ukrán fuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét, közölte a főtitkár.

Erről szólnak a lengyel és a szlovák, de ugyanez áll a hátterében a hétfőn induló magyar tiltakozásoknak is

– mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a záhonyi határátkelőhelynél demonstrálnak majd a fuvarozók.

Hétfőtől a magyar fuvarozók is demonstrációt terveznek, olvasható a hungarokamion.hu csütörtöki hírében.

A magyar kamionosok a 4-es főúton, Záhony-Csop határátkelő irányába és irányából lassítanák a teherforgalmat december 11. 10 óra december 31. 24 óra között.

A demonstráció bejelentése folyamatban van a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz. A szervezők az engedélyt még nem kapták meg.

A demonstráció során 4. számú főúton a Záhony-Csop határátkelőre tartó, továbbá a Záhony-Csop határátkelőről Magyarország irányába érkező tehergépjárművek forgalmát lassítanák, a személygépkocsi és autóbusz forgalom korlátozása nélkül.

A magyar kamionosok a blokádon óránként 2-2 tehergépjárművet terveznek átengedni mindkét irányba. 

A blokádon átengednék azonban  az igazoltan humanitárius célú szállításban résztvevő tehergépjárműveket, az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, gyorsan romló élelmiszert szállító fuvarozókat, valamint a katasztrófa- és vízkárelhárítást, -megelőzést, valamint segítségnyújtást, műszaki, baleseti és rakománymentést végző tehergépjárműveket.

Nyitókép: ukrán kamionok a lengyel határnál, november 28-án – Fotó: Robert Nemeti/Anadolu via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#ukrajna#magyarország#kamionosok

Címlapról ajánljuk