EUEurópa

EU-ellenes tüntetést szervezett a magyar közpénzzel és Mol-bevételekkel kitömött MCC Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 20:36

Az MCC brüsszeli irodája gazdatüntetést szervezett, mert szerintük „az EU háborút indított a gazdák ellen”.

Több szélsőjobboldali politikus is megjelent az MCC brüsszeli tüntetésén, amelyet a gazdáknak szerveztek azért, mert szerintük „az EU háborút indított a gazdák ellen”. Európában több – néhol erőszakos – hasonló megmozdulás is volt az elmúlt napokban, mert a gazdák anyagilag hátrányosnak érzik az unió klímacéljait.

Az MCC kihelyezett irodája a tüntetések francia ága melletti szolidaritásból hirdette meg január 24-re a szimpátiatüntetést, szúrta ki a Financial Times. Az eseményen megjelent számos jobboldali politikus, például Marion Maréchal, a francia szélsőjobboldali Reconquête! párt EP-listavezetője, Marine Le Pen unokahúga.

„Azért vagyunk itt, hogy létrehozzuk a gazdák európai koalícióját” – mondta el Ana Mahe, aki egy új ír párt, a Farmer’s Allience tagjaként volt jelen. A Szabad Európának az MCC Brussels azt nyilatkozta: a tüntetésszervezés nem új feladatuk, mindig is részesei voltak „olyan találkozóknak, ahol az emberek eszmét cserélnek, harcolnak a szabadságért és keresik az igazságot”.

Az MCC-hez az elmúlt években több mint négyszázmilliárd forintnyi vagyont szervezett ki magánkézbe a magyar kormány. A szervezet bevételének legnagyobb része a Mol-tól származik, az MCC a Mol egyik fő részvényese.

Daniel Freund EP-képviselő a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnökét, Orbán Viktor stratégiai igazgatóját, Orbán Balázst kérte számon a tüntetés miatt. Ő azt szerette volna megtudni, mennyit fizettek a résztvevőknek, és hogy EU-s pénzből tették-e ezt. Orbán azt válaszolta: „Te gyűlölöd a gazdákat, mi támogatjuk a gazdákat. Ez tény. Ki fognak szavazni téged”.

Korábban az rtl.hu készített interjút az MCC brüsszeli kirendeltségének vezetőjével, Frank Füredivel, aki kommunistából lett a NER kultúrharcosa. Daniel Freunddal még 2022-ben készítettünk interjút, ő akkor azt mondta: „Ami Magyarországon folyik, az nemcsak a magyarokra, hanem az egész EU-ra nézve veszélyes”.


Nyitókép: Hidvéghi Balázs / Facebook

#Európa#eu#brüsszel#gazda#tüntetés#MCC

Címlapról ajánljuk