Japán trükk: így lesz a savanyú mandarin újra édes
2025. december 16. 8:33
A mandarin éppúgy a tél része, mint a gyertyafény, a puha kötött pulóver vagy egy bögre forró tea. Vitaminbomba, illatos, tökéletes nassolnivaló – egészen addig, amíg az ember bele nem harap egy olyan darabba, ami inkább savanyú, mint édes. Ismerős csalódás? Mielőtt félretennéd, van egy meglepően egyszerű japán háztartási trükk, amellyel pár perc alatt megmentheted a mandarin ízét.
Már a boltban eldőlhet az íze
A jó hír az, hogy a savanyú mandarint gyakran már vásárláskor el lehet kerülni – ha tudjuk, mire figyeljünk. Az egyik legfontosabb szempont a forma: a szép kerek mandarinok általában érettebbek, így nagyobb eséllyel édesek. A héj is sokat elárul. Ideális esetben vékony, feszes, enyhén rugalmas tapintású, és nem tapad szorosan a gyümölcshöz.
Érdemes megszagolni is: a kellemesen édeskés, meleg illat jó jel. És van még egy apró, de sokat mondó trükk: vedd kézbe. Ha a mandarin méretéhez képest nehéz, az általában azt jelenti, hogy lédús – ez pedig szinte mindig együtt jár a jobb ízzel.
Persze még a legkörültekintőbb választás mellett is előfordulhat, hogy mellényúlunk. Ilyenkor jön jól a japán módszer.
Japán trükk: így válik édesebbé a savanyú mandarin
Japánban egy meglepően egyszerű eljárást alkalmaznak, ha egy mandarin túl savanyú. Nem kell hozzá más, csak két tál víz: az egyik langyos, a másik jéghideg.
- A mandarint tedd körülbelül 10 percre 40 fokos meleg vízbe.
- Ezután helyezd át néhány percre hideg vízbe.
- Töröld szárazra – és már fogyaszthatod is.
A meleg víz hatására a héj apró pórusai megnyílnak, így a savasságért felelős citromsav egy része távozhat. A hideg víz ezután „lezárja” a pórusokat, és bent tartja a természetes édességet és levet. Az eredmény: sokkal kiegyensúlyozottabb, lágyabb, édesebb íz.
Ez az apró, pár perces konyhai rituálé alig észrevehető a mindennapokban – mégis megmentheti a téli mandarinozás élményét. És valljuk be: télen minden édes falat számít.
Fotók: Pexels
Ez is érdekelhet
- Motiváció nulla? Ezek a japán technikák újra lendületbe hoznak
- Így használd ki az őszi narancsszínű szuperételek erejét: vitaminok és tippek mindennapokra