Halálos ételmérgezés rázta meg Olaszországot – guacamole lehet a bűnös

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 9. 11:21

Két ember meghalt, több mint húszan kórházba kerültek Dél-Olaszországban egy ritka, de rendkívül veszélyes bakteriális fertőzés, a botulizmus miatt. A halálos ételmérgezés fő gyanúsítottja: egy fesztiválon felszolgált guacamole-szósz és egy népszerű tengerparti food truck szendvicsei.

Riadó Szardínián és Kalábriában

Az olasz egészségügyi minisztérium augusztus 8-án rendkívüli riasztást adott ki, miután Szardínián és Kalábriában is halálesetek történtek.

  • Szardínia: Egy 38 éves nő guacamole fogyasztása után került válságos állapotba, majd a cagliari kórházban életét vesztette. Nyolc további ember – köztük egy 11 éves kisfiú – intenzív osztályon fekszik.
  • Kalábria: Egy 52 éves nápolyi férfi egy Diamante városában vásárolt szendvics után lett rosszul, és röviddel a kórházba szállítás előtt meghalt. Kilenc másik ember szintén megbetegedett, négyen kritikus állapotban vannak.

Ezt olvastad már? Az ételmérgezés tünetei: hogyan ismerd fel és mit tegyél?

Az ételmérgezés tünetei: hogyan ismerd fel és mit tegyél?
Az ételmérgezés tünetei: hogyan ismerd fel és mit tegyél?

Mi az a botulizmus?

A botulizmus egy ritka, de súlyos ételmérgezés, amelyet a Clostridium botulinum baktérium toxinja okoz. Ez a világ egyik legerősebb ismert mérge, amely már kis mennyiségben is bénulást és halált idézhet elő. Leggyakrabban nem megfelelően elkészített házi konzervek, romlott szószok, húskészítmények és bizonyos esetekben méz lehetnek a forrásai.

Tünetek 12–36 órán belül:

  • homályos vagy kettős látás
  • nyelési nehézség
  • hányás
  • gyorsan súlyosbodó izomgyengeség és bénulás

A betegség sürgősségi orvosi ellátást igényel – késlekedés esetén halálos kimenetelű lehet.

Miért különösen veszélyes most?

A nyári fesztiválok és a strandközeli büfék kedvelt ételei – mint a majonézes szószok, húsos szendvicsek és hideg saláták – melegben hamar romlásnak indulhatnak. Ha ezekben a Clostridium botulinum szaporodik, a fogyasztók már egyetlen falattól is életveszélybe kerülhetnek.

Tanácsok utazóknak

  • Kerüld a kétes higiéniájú vendéglátóhelyeket!
  • Csak frissen készített, jól átsütött vagy főzött ételt fogyassz!
  • Ne egyél olyan ételt, amelynek szokatlan szaga, állaga vagy íze van!
  • Házilag készített szószokat, konzerveket csak alapos hőkezelés után fogyassz!

Olaszország turisztikai régióiban az egészségügyi hatóságok fokozott ellenőrzéseket végeznek, több ételárus helyet ideiglenesen bezártak.

Kapcsolódó tartalom:

Fotók: Freepik