Az ételmérgezés tünetei: hogyan ismerd fel és mit tegyél?

rtl.hurtl.hu

2025. július 21. 7:55

Az ételmérgezés egy gyakori egészségügyi probléma, amely akkor alakul ki, amikor fertőzött vagy nem megfelelően tárolt ételeket fogyasztunk. A tünetek sokszor gyorsan jelentkeznek, de időben felismerve és megfelelően kezelve általában nem okoznak komolyabb gondot. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk az ételmérgezés jeleivel, hiszen bizonyos esetekben orvosi segítségre lehet szükség. 

Az ételmérgezés kialakulásának időpontja és jellemző tünetei

Az ételmérgezés tünetei általában 1-6 órán belül jelentkeznek, de előfordulhat, hogy akár 24-48 óráig is eltart, mire megjelennek az első jelek. Az első és leggyakoribb tünet a hányinger, amely könnyen átalakul hányássá. Ezzel együtt vagy külön jelentkezhet a hasfájás és a görcsös érzés a has környékén, amely az emésztőrendszer irritációjára utal. A hasmenés az egyik legtipikusabb tünet, amely segít a szervezetnek megszabadulni a fertőzést okozó anyagtól, de a gyakori és vizes széklet könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Az ételmérgezés tünetei: hogyan ismerd fel és mit tegyél?
A gyerekek különösen érzékenyek lehetnek az erős hasfájásra, ami az ételmérgezéssel járhat

Mikor kell komolyabban figyelni a tünetekre?

A legtöbb ételmérgezéses eset enyhe lefolyású és néhány nap alatt magától rendeződik. Azonban van néhány olyan tünet, amely esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Ezek közé tartozik a folyamatos hányás, amely miatt a folyadékbevitel nem megoldott, a véres vagy fekete színű hasmenés, az erős hasi fájdalom, a láz, valamint a kiszáradás jelei, például a szomjúságérzet fokozódása, szédülés, száraz száj és kevés vizeletürítés. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerűek, akiknél gyorsabb lehet a kiszáradás és súlyosabb a fertőzés.

Az ételmérgezés tünetei: hogyan ismerd fel és mit tegyél?
Ételmérgezés estén nagyon fontos a folyadékpótlás, különösen gyerekek esetén, akik hajlamosak a kiszáradásra  

Az ételmérgezés tüneteinek kezelése és megelőzése

Az ételmérgezés kezelése alapvetően a tünetek enyhítésére és a folyadékpótlásra koncentrál. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, különösen víz vagy rehidratáló oldatok formájában, amelyek segítenek pótolni az elvesztett elektrolitokat. Pihenés ajánlott, és kerülni kell a nehéz, zsíros vagy fűszeres ételeket mindaddig, amíg a gyomor nem nyugszik meg. Ha a tünetek súlyosbodnak, vagy nem javulnak pár nap alatt, orvosi ellátás is szükséges lehet.

Megelőzésként fontos az ételek megfelelő tárolása és hőkezelése, valamint a higiéniai szabályok betartása, mint például a rendszeres kézmosás és az elkészített ételek tiszta környezetben való tartása. Vakáció, utazás esetén érdemes összekészíteni egy orvosi „túlélőcsomagot” is.

Teljesen legyengült Polgár Kriszta, miutánkét hétig gyógyult brutális ételmérgezése után:

Fotók: Getty Images, Freepik