Lángos, ahogy még nem etted: elronthatatlan kefíres recept a nyár kedvenc ételéhez
2025. augusztus 3. 10:20
Ha nyár, akkor lángos – de vajon tudod, honnan ered, hogyan készült régen, és miért lett a magyar strandélet koronázatlan királya? Most megtudod, ráadásul mutatunk egy elronthatatlan kefíres lángos receptet is, ami simán lehet a nyár slágere a baráti összejöveteleken is.
Nem egy újkeletű trend – hanem több száz éves túlélő
A lángos nem egy menő gasztroforradalom szülötte. Sokkal öregebb, mint gondolnád – már a 18. században is létezett! Akkoriban nem food truckból tolták, hanem a kenyérsütés után megmaradt tésztát dobták be még egyszer a kemencébe. A lángos neve is innen jön: eredetileg láng felett sütötték, nem olajban. Ja, és nem, nem volt rajta reszelt trappista.
Parázson sült lepény volt, ami aztán később zsírt kapott, végül jött az olajfürdő – és vele együtt az országos karrier. Az 1920-as évekre már mindenki ismerte, a Balaton parttól a fővárosi piacokig. És ha most azt hiszed, a lángos mindig is lángos volt, nos, ismerd meg a régi neveit: bodag, molnárpogácsa, vakvarjú, dübbencs vagy langalló.
Ez is érdekelhet: Retro Balaton: így strandoltunk a Bambival és fecskével a szocialista nyarakon
Klasszikus vagy újhullámos?
A fokhagymás-tejfölös-sajtos kombó természetesen verhetetlen, de ma már létezik mindenféle: sonkás, pizzás, baconös, sőt, nutellás. A lángos szabadon értelmezhető – és pont ez a zseni benne. Mi most egy kefíres verziót mutatunk, amit nem lehet elrontani, ráadásul légiesen könnyű, mégis ropogós. És ha egy borozós nyári estére keresel valami ütős vendégvárót? Ez lesz az:
Kefíres lángos
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dl langyos tej
- 3 dl kefir
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- bő olaj a sütéshez
Elkészítése:
- Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral. Dobd egy nagy tálba a lisztet, mehet bele az élesztős tej, a kefir, tojás, só – aztán jöhet a dagasztás, kézzel vagy géppel.
- Takard le, és told be a hűtőbe egy éjszakára. Ott fog megkelni, szép csöndben.
- Másnap hagyd szobahőmérsékleten felengedni. Forrósíts olajat, olajos kézzel szakíts kis darabokat a tésztából, lapítsd el, és süsd aranybarnára.
- Papírtörlőn csepegtesd le – aztán jöhet rá, amit csak akarsz: tejföl, fokhagyma, sajt, bacon, lilahagyma, vagy akár guacamole.
Tipp: Kisebb méretű, elegáns lángosokat készítve izgalmas vendégváró falat is lehet belőle. Tetejére jöhet tejfölös-snidlinges krém, pár szelet füstölt lazac, vagy akár érlelt sonka – igazi gourmet borkorcsolya egy nyári estén.
Miért ennyire zseni ez az étel?
Mert egyszerre retró és újhullámos. Mert olcsó, de eltelít. Mert gyerekkorod íze, de simán felmehetne egy Michelin-csillagos bisztró étlapjára is. És mert minden nyári élmény mellé passzol: strand, barátok, bor, szabadság.
A lángos nem csak étel. A lángos egy életérzés. És most már nemcsak megennéd – hanem el is tudod készíten
Ez is érdekelhet:
Fotók: Getty Images, Fortepan/Bauer Sándor