Lángos, ahogy még nem etted: elronthatatlan kefíres recept a nyár kedvenc ételéhez

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 3. 10:20

Ha nyár, akkor lángos – de vajon tudod, honnan ered, hogyan készült régen, és miért lett a magyar strandélet koronázatlan királya? Most megtudod, ráadásul mutatunk egy elronthatatlan kefíres lángos receptet is, ami simán lehet a nyár slágere a baráti összejöveteleken is.

Nem egy újkeletű trend – hanem több száz éves túlélő

A lángos nem egy menő gasztroforradalom szülötte. Sokkal öregebb, mint gondolnád – már a 18. században is létezett! Akkoriban nem food truckból tolták, hanem a kenyérsütés után megmaradt tésztát dobták be még egyszer a kemencébe. A lángos neve is innen jön: eredetileg láng felett sütötték, nem olajban. Ja, és nem, nem volt rajta reszelt trappista.

Parázson sült lepény volt, ami aztán később zsírt kapott, végül jött az olajfürdő – és vele együtt az országos karrier. Az 1920-as évekre már mindenki ismerte, a Balaton parttól a fővárosi piacokig. És ha most azt hiszed, a lángos mindig is lángos volt, nos, ismerd meg a régi neveit: bodag, molnárpogácsa, vakvarjú, dübbencs vagy langalló. 

Új hír
Lángos a múltból: így nézett ki egy strandbüfé a hetvenes években – tejföl, sajt és napsütés alapkellék volt. Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Ez is érdekelhet: Retro Balaton: így strandoltunk a Bambival és fecskével a szocialista nyarakon

Klasszikus vagy újhullámos?

A fokhagymás-tejfölös-sajtos kombó természetesen verhetetlen, de ma már létezik mindenféle: sonkás, pizzás, baconös, sőt, nutellás. A lángos szabadon értelmezhető – és pont ez a zseni benne. Mi most egy kefíres verziót mutatunk, amit nem lehet elrontani, ráadásul légiesen könnyű, mégis ropogós. És ha egy borozós nyári estére keresel valami ütős vendégvárót? Ez lesz az:

Kefíres lángos

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl langyos tej
  • 3 dl kefir
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral. Dobd egy nagy tálba a lisztet, mehet bele az élesztős tej, a kefir, tojás, só – aztán jöhet a dagasztás, kézzel vagy géppel.
  2. Takard le, és told be a hűtőbe egy éjszakára. Ott fog megkelni, szép csöndben.
  3. Másnap hagyd szobahőmérsékleten felengedni. Forrósíts olajat, olajos kézzel szakíts kis darabokat a tésztából, lapítsd el, és süsd aranybarnára.
  4. Papírtörlőn csepegtesd le – aztán jöhet rá, amit csak akarsz: tejföl, fokhagyma, sajt, bacon, lilahagyma, vagy akár guacamole.

Tipp: Kisebb méretű, elegáns lángosokat készítve izgalmas vendégváró falat is lehet belőle. Tetejére jöhet tejfölös-snidlinges krém, pár szelet füstölt lazac, vagy akár érlelt sonka – igazi gourmet borkorcsolya egy nyári estén.

Miért ennyire zseni ez az étel?

Mert egyszerre retró és újhullámos. Mert olcsó, de eltelít. Mert gyerekkorod íze, de simán felmehetne egy Michelin-csillagos bisztró étlapjára is. És mert minden nyári élmény mellé passzol: strand, barátok, bor, szabadság.

A lángos nem csak étel. A lángos egy életérzés. És most már nemcsak megennéd – hanem el is tudod készíten

Ez is érdekelhet: